Elektroremont Banovići prvi put korisnik kredita Razvojne banke Federacije BiH

Uprava Razvojne banke Federacije BiH, na čelu sa v.d. predsjednikom Uprave Semirom Fejzićem, posjetila je firmu Elektroremont iz Banovića koja je prvobitno nastala u sastavu RMU Banovići kao radionica, a onda je 1974. godine formirana kao osnovna organizacija Elektroremont u sastavu firme Rudar Invest i kao takva egzistirala je do početka rata. Poslije rata firma je privatizovana, a danas upošljava 110 radnika.

– Firma se bavi održavanjem elektro uređaja i radimo sa svim u BiH i šire u regionu. Svi značajniji industrijski kapaciteti dolaze kod nas na opravku motora, trafoa, pumpnih agregata i druge opreme – kazao je Mehmed Ćebić, direktor firme Elektroremont Banovići.

Tokom pandemije koronavirusa u ovoj firmi nije došlo do pada realizacije posla. Značajni gubici stvoreni su zbog naplate potraživanja. Samim tim firma je ostvarila dugovanja prema dobavljačima. Kao i mnoge druge firme i Elektroremont spas je pronašao u novoj liniji kreditiranja Razvojne banke Federacije BiH.

– Mi smo se obratili i dobili smo kredit da izvršimo obaveze prema dobavljačima jer imamo dosta kašnjenja. Nadali smo se da ćemo dobiti taj kredit. Nismo imali iskustva prije i nismo radili sa Razvojnom bankom. Bojali smo se priča „ne možete to dobiti“. Mi smo papire spremili, poslali – dodao je Mehmed Ćebić, direktor firme Elektroremont Banovići.

U doba pandemije koronavirusa komercijalne banke nisu se usudile davati kredite preduzećima. Ono što je prednost Razvojne banke Federacije BiH jeste fiksna kamatna stopa od samo 2% za sve one koji su tokom pandemije pretrpjeli gubitak prihoda veći od 20%.

– Mi nudimo mogućnost firmama da isfinansiraju ono što je najvažnije – plate da bi se sačuvala radna snaga. S obzirom da je ova firma na neki način uslužno orjentisana to im je glavna stavka u procesu rada, oni ne mogu bez radne snage. Mi smo na ovaj način osigurali svim uspolenicima plate ali i da firma može nabaviti robu koja im je potrebna za dalje poslovanje – kazao je Damir Aščerić, saradnik za analizu i ocjenu projekata Razvojne banke – Poslovnica Tuzla.

Biznis.ba