Elon Musk odlazi sa čela kompanije Tesla, a platit će i kaznu od 20 miliona dolara

Musk će i dalje ostati izvrni direktor, ali ne može biti na čelu uprave kompanije. To je u najkraćem dogovor koji je Musk postigao sa SEC-om.

Ukupna kazna koju je SEC izrekao iznosi 40 miliona dolara. Ipak, dogovoreno je da Musk plati 20 miliona, dok će drugih 20 miliona platiti kompanija Tesla.

Sve j epočelo kada je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s berze i da je to najbolji put za razvoj kompanije. Tada je između ostalog kazao da ima podršku investitora i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici, prenosi Klix.

SEC je optužio Muska da su njegovi tvitovi bili lažni i da nikada nije razgovarao o tome s nekim od finansijera. SEC je u tužbi tražio i žešću kaznu za osnivača Tesle, te da mu se osim uklanjanja s čelne pozicije u kompaniji, zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompaniji koja posluje na berzi.

Musk je sve negirao, tvrdeći da mu je istina uvijek na prvom mjestu te da je sve radio u interesu firme. U međuvremenu su cijene dionica Tesle na Wall Streetu pale za 12 posto.

Kompletan izvještaj na engleskom jeziku pročitajte ovdje.

Biznis.ba