Fabrika “Lasta” Čapljina poprima novi izgled, delicijama se osigurava izvoz u Evropu

Da je veliki dio rekonstrukcijskih radova na hercegovačkoj fabrici završen, uvjerila se naša ekipa prilikom posjete građevini koja već poprima karakteristike modernog objekta.

Voditelj gradilišta Josip Čutura, koji nas je dočekao na samom ulazu u krug fabrike, kaže da se radovi izvode prema planiranoj dinamici.

“Obnovljen je krov, fasada na silosu i na objektu, te su postavljeni zlatni paneli. Istovremeno se postavljao stiropor fasada na ostale dijelove objekta, te gradila rampa za gotov proizvod. Ali nama je glavni zadatak prije jesenjih kiša bio riješiti odvodnju objekta jer ako nam u ono što napravimo dospije voda, ponovno ćemo se vratiti na početak. Tako da je to već gotovo, kompletna odvodnja oborinska je riješena i zadovoljni smo urađenim poslom”, objašnjava nam Čutura dok obilazimo gradilište.

Ističe da ima još dosta radova na rekonstrukciji fabrike koja se obnavlja iz temelja, ali po njegovim riječima, građevinski radovi će biti gotovi do kraja godine, kako je od početka i planirano.

“Nama je prije zimskog vremena bilo važno samo da uđemo u objekat, jer bez obzira na vremenske prilike mi možemo nastaviti s radovima, tako da smo tome vrlo blizu”, kaže Čutura.

Priča nam da se paralelno radilo više poslova na rekonstrukciji fabrike i da je na gradilištu po nekoliki radnih ekipa od samog početka, pa se tako već u nekim dijelovima fabrike izvode i unutrašnji radovi, među kojima je trenutno definiranje kancelarijskih prostorija.

“Važno je za sada da je samo područje proizvodnje u objektu već završeno i što se tiče krova i fasade. Ostalo je samo da se izradi industrijski pod i mašine mogu ući u taj dio, a onda ostaju elektroinstalacije i vodne instalacije, a to se sve može naknadno raditi jer sve ide po plafonu”, pojasno nam je Čutura.

Stanjem na gradilištu zadovoljan je i Petar Ćorluka, vlasnik grudske “Violete” koji je kupio čapljinsku “Lastu” i odlučio je iz temelja promijeniti i modernizovati, te slasne delicije izvoziti na velika evropska tržišta.

“Za sada sve ide prema planu. Dogovorili smo svu tehnologiju i sa instalacijom počinjemo u drugom ili trećem mjesecu. Tada počinjemo sa probnom proizvodnjom. Sva tehnologija je dogovorena sa najpoznatijim njemačkim proizvođačima i do sada je potvrđeno oko 10 miliona eura samo za mašine”, kaže Ćorluka za Klix.ba.

Pojašnjava da niko ne može predvidjeti kojom dinamikom će se uspostaviti proizvodnja, ali prema nekim parametrima, očekuje da polovinom naredne godine bude u punom jeku. Tvrdi da se delicije već uveliko i odavno spremaju, te nagovještava da će uz poznate Lastine štrudle, desert štapiće i krem štapiće sa poboljšanom kvalitetom recepture i pakiranja, na tržište izaći sa inovativnim proizvodima koji će biti iznenađenje svima.

“Nastojat ćemo da bude nešto poboljšanih starih proizvoda, ali tu su i inovacije, novi proizvodi. S tim trebamo iznenaditi tržište”, iskreno će Ćorluka.

Zbog toga se, kako nam pojašnjava, sve radi pažljivo i planski. Tako će, kada se instalira oprema, po uputama proizvođača opreme definisati i radna mjesta, te provoditi obuku radnika. Ipak, o broju radnika je po njegovim riječima sada nezahvalno govoriti, jer iako je kapacitet veći nego što je bio ranije, fabrika će biti opremljena najsavremenijm mašinama koje će mnoge poslove raditi same.

“Mi se već pripremamo za izvoz na veliko evropsko tržište, koliko ćemo uspjeti, to zavisi od prodaje. Ne bismo se zalijetali sa brojem radnika, jer zavisi da li će se raditi u jednoj, dvije ili čak tri smjene. Kapacitet prijašnje Laste je bio blizu 10 hiljada tona, a mi ćemo raditi 15 hiljada tona, ali radit ćemo onoliko koliko možemo prodati, a ne koliko možemo proizvesti, tako da je tu veći kapacitet sa manjim brojem ljudi”, pojašnjava nam je Ćorluka.

Dodaje da mu je cilj da se firma širi, raste, zapošljava i dijeli dobre plate.

“Mi moramo biti konkurentni, a kad budemo konkurentni onda ćemo se širiti, jer mi ćemo investirati u još proizvoda i nove tehnologije. Ima ovdje dovoljno zemlje i hala da to može biti puno veći kapacitet, međutim treba biti konkurentan na tržištu i treba to sve prodati”, govori nam Ćorluka.

Stoga će, po njegovim riječima, raditi oprezno i promišljeno, pa tek kad se proda jedna količina onda proizvoditi drugu.

Načelnik Čapljine Smiljan Vidić podsjeća da je “Lasta” Čapljina jedan od simbola toga grada i smatra da je nakon stečaja dobila najboljeg investitora.

“Siguran sam da neće na tržište izaći dok ne budu imali vrhunski proizvod, a onda će sasvim sigurno zauzeti značajno mjesto. U samom početku Petar Ćorluka je govorio da planira uložiti oko 20 miliona maraka, a ono što je meni i svima koji žive u Čapljini jako važno bilo jeste i to da je on otkupio ne samo prostor i neke prostorije, nego je kupio i brend, odlučan da se nastavi sa proizvodnjom keksa i vafla. Investicija od 20 miliona maraka koju je planirao sad je već narasla na 30 miliona i on sve što radi, zbilja radi odlično.

Nabavit će najbolje mašine i dovesti provjerene ljude sa iskustvom i krenuti sa probnom proizvodnjom, te raditi dok ne dobiju vrhunski proizvod”, kaže Vidić.

Dodaje da će na tom proizvodu pisati “Lasta” Čapljina što će biti i promocija ne samo Čapljine nego čitave Bosne i Hercegovine.

Biznis.ba / Klix.ba