Forto i Radojičić: Sarajevo i Banja Luka zajedno mogu postići puno više

Kanton Sarajevo i Banja Luka intenzivirat će saradnju u narednom periodu, u brojnim sektorima, zaključeno je danas na sastanku premijera Kantona Sarajevo Edina Forte i gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića.

Sektor turizma je prvi u kojem će saradnja biti ostvarena.

– Mi ćemo biti domaćini delegaciji iz Banje Luke iz Odjela za turizam, i razvit ćemo zajedničke programe iz te oblasti – kazao je Forto novinarima nakon sastanka.

Kultura će biti drugi značajan sektor koji će povezati dvije zajednice.

– Banja Luka će ugostiti naš tima. Oni pokušavaju dobiti Projekt ‘Evropske prijestolnice kulture’ što je jedna od najznačajnih stvari koje se mogu desiti u BiH – rekao je Forto te naglasio da ta titula vodi do potpune transformacije jedne sredine.

Gradonačelnik Radojičić je poručio da su naredni koraci operativne stvari. Naveo je da su razgovarali o stvarima koje povezuju Kanton Sarajevo i Banju Luku.

– Možemo da naučimo jedni od drugih i da pomažemo jedni druge – kazao je Radojičić te istakao da će se saradnja i razmjena iskustava, pored turizma i kulture, ogledati u oblastima komunalnih usluga, privrede, gradskog saobraćaja, grijanja…

Naglasio je da sloboda kretanja roba i ljudi te kapitala treba biti potpuna, s obzirom na jedinstven prostor.

Delegacije su pojasnile da su Kanton Sarajevo i Banja Luka kompatibilni po pitanju nadležnosti i pitanja kojim se bave, bez obzira što se radi o kantonu i gradu.

”Sarajevo i Banja Luka mogu da urade mnogo više”, moto je pod kojim će saradnja biti nastavljena i dogovarani daljnji koraci.

Biznis.ba / FENA