Italijanska kompanija predložila kako da sjedišta u avionima izgledaju nakon pandemije

Foto: Avio Interiors

Dok pandemija nastavlja mijenjati naše živote, mnoge industrije nastoje pronaći rješenja za život nakon nje. Jedna od njih je avioindustrija od kojih je posebno jedna italijanska kompanija bila kreativna i ponudila nekoliko ideja za novi izgled unutrašnjosti aviona koji bi trebao smanjiti širenje virusa.

My Modern Met piše da je avioindustrija jedna od najpogođenijih zbog trenutne krize i ona je do sada zabilježila velike gubitke. Do toga je došlo nakon što su gotovo sve države među prvim mjerama donijele one o zatvaranju granica te je time aviosaobraćaj smanjen za 95 posto, prenosi Klix.

Dok drugi čekaju odluke da vlade ponovo ovore granice i počnu polako s normalnim životom, italijanska kompanija Avio Interiors koja se bavi uređenjem unutrašnjosti aviona ponudila je nekoliko svojih ideja za novi izgled unutrašnjosti aviona nakon što se pandemija završi.

Njihov prvi koncept, kojeg su nazvali Janus, predviđa da u avionima sa po tri sjedišta sa svake strane, srednje sjedište bude okrenuto u suprotnu stranu od druga dva. Također je planirano da ono bude ograđeno od ostalih sjedišta providnim plastičnim materijalom. Problem ovog koncepta je što aviokompanije moraju u potpunosti zamijeniti svoja postojeća sjedišta, što im svakako ne odgovara u vrijeme kada ionako imaju značajno manje prihode.

Prvo rješenje (Foto: Avio Interiors) Prvo rješenje (Foto: Avio Interiors)

Misleći o tom razlogu, kompanija Avio Interiors je ponudila i koncept pod nazivom Glasssafe, koji ne zahtijeva promjenu sjedišta, već samo njihovu nadogradnju odgovarajućim providnim barijerama između putnika.

Na prvi pogled, ovo se može smtarati zntno jeftinijim rješenjem od prvog, ali i ono nosi određene probleme. Naime, za očekivati je da će regulatori aviosaobraćaja zahtijevati od aviokompanija da više vremena posvete čišćenju i dezinfikovanju svih površina unutar aviona, a ako se dodaju novi elementi na sjedišta, taj proces će trajati duže.

Drugo rješenje (Foto: Avio Interiors) Drugo rješenje (Foto: Avio Interiors)

Iako se ne može tvrditi jesu li ova dva koncepta kompanije rješenja za budućnost, međutim, ono što je sigurno je da su kreativna i ova kompanija je među prvima ponudila neke od kreativnih ideja kako bi se letovi mogli sigurnije odvijati nakon pandemije. Na kraju bitno je na vrijeme biti svjestan da putovanja avionom više neće biti ista.

Biznis.ba