Izetbegović i kralj Jordana Abdulah II: Povećati ekonomske razmjene

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović susreo se sa kralјem Jordana Abdulahom II. Tokom razgovora u kralјevskoj palati Al Husseinieh naglašene su prijatelјske i historijske veze dviju država i dva naroda.

Izetbegović je zahvalio kralјu Abdulahu II za jordansku pomoć u obnovi Bosne i Hercegovine. Posebno je naglasio ulogu kralјevske porodice u proglašenju Starog mosta simbolom mira, kao i podršku uspostavlјanju Međunarodnog koledža u Mostaru.

Istaknuo je ulogu Bosne i Hercegovine u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv terorizma i odao priznanje Kralјevini Jordan za doprinos u borbi protiv nasrtaja na civilizacijske vrijednosti.

Dodao je da društva poput bosanskohercegovačkog i jordanskog, koja imaju bogato historijsko naslijeđe, mogu odigrati značajnu ulogu u promociji međureligijskog dijaloga, kulturne razmjene i zaustavlјanju širenja nasilnog ekstremizma.

Razmijenjena su mišlјenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i Jordanu, s posebnim osvrtom na regionalne odnose u ovdašnjoj i regiji Bliskog Istoka. Istaknuti su dobri bilaterni odnosi dviju zemalјa, te konstatovano da postoji prostor za značajno povećanje ekonomske razmjene.

Predsjedavajući Izetbegović pozvao je kralјa Abdulaha II da posjeti Bosnu i Hercegovinu, što je on sa zadovolјstvom prihvatio.

U delegaciji Predsjedništva BiH bili su Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića i Igor Planinić, savjetnik člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Biznis.ba / FENA