Kiša “obrala” voće

Urod voća na području općine Sanski Most potpuno je podbacio ove godine i pred sanskim voćarima je težak period.

Prema riječima Enesa Kobašlića, predsjednika Udruženja voćara “Zelenika”, loši vremenski uslovi proteklih mjeseci negativno su se odrazili na razvoj voćaka i formiranje plodova.

“To se posebno odnosi na maj, kada voće behara, koji je bio izuzetno kišovit. Zbog intenzivnih padavina tokom tog mjeseca pčele nisu izlazile iz košnica, tako da nije došlo do oprašivanja. U odnosu na prošlu godinu, koja je bila izuzetno rodna, prinosi pojedinog voća biće umanjeni i za 90 posto”, kazao je Kobašlić.

Prema njegovim riječima, najviše su stradale trešnje, višnje i šljive, a osjetno smanjen biće i prinos jabuka, krušaka i drugog voća. “Sve će se to značajno odraziti na finansijsku situaciju voćara s obzirom na to da su mnogi od njih uložili veliki iznos novca, dok će neki uprkos gubicima morati otplaćivati svoja kreditna zaduženja”, istakao je Kobašlić. Njegove riječi potvrđuje Vehbija Okčić, jedan od najvećih proizvođača jabuka na ovim prostorima koji kaže kako bi ove godine bio zadovoljan urodom od pet tona, za razliku od prošle godine kada je sa svoje plantaže ubrao 20 tona jabuke. Kobašlić ističe da su voćari u odnosu na ostale poljoprivredne proizvođače na području Unsko-sanskog kantona u najnepovoljnijem položaju jer zakonski nisu uvršteni u sistem raspodjele poticaja.

“Uzalud su bila naša nastojanja, vlast nije prepoznala značaj voćarstva i sada smo prepušteni sami sebi. Imamo situaciju da sve veći broj proizvođača odustaje od voćarstva i zaposlenje pronalazi u inostranstvu”, ističe Kobašlić. Prema njegovim riječima, tokom ove godine može se očekivati slab kvalitet voća, ali i značajno povećanje cijena.

Biznis.ba / NN