Kompanije koje posluju u okviru CEFTA-e udružuju snage za poboljšanje trgovine

Programi ovlaštenog ekonomskog operatera – Authorised Economic Operator (AEO) postigli su globalan uspjeh i jedan su od najuspješnijih modela trgovinskih olakšica. Program osigurava preduzećima međunarodno priznatu “oznaku kvaliteta” koja ukazuje na njihovu posvećenost sigurnosti u međunarodnom lancu snabdijevanja, što im zauzvrat daje pravo na preferencijalni carinski tretman. AEO kompanije zajedno čine 80 posto uvoza i izvoza u EU.

U oktobru 2021. godine, kompanije iz CEFTA regije su se saglasile da je potreban zajednički regionalni napor da se poboljšaju opći uslovi za AEO operatere u regiji, kao i za dalje promoviranje prednosti AEO programa.

Regionalna AEO Asocijacija je bila njihov odgovor na ove izazove. Osnivanje Asocijacije podržano je kroz projekat „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ koji sprovodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH uime Evropske unije i Njemačke vlade.

Funkcionalna i efikasna AEO Asocijacija se smatra ključnim faktorom za partnerstvo između carina i preduzeća. Jaka AEO asocijacija omogućava ekonomskim operaterima da predstave svoje izazove i rješenja jednim zajedničkim, usklađenim i jasnim glasom prema carinskim upravama. U isto vrijeme, carinske administracije u AEO Asocijaciji mogu naći snažnog, pouzdanog partnera i rezonatora za dalji razvoj AEO programa.

Menadžerica projekta u GIZ-u Tanja Bošković ocijenila je da je Regionalna AEO asocijacija prekretnica za regionalnu ekonomsku integraciju privreda u okviru CEFTA-e.

– Prije samo nekoliko godina samo dvije potpisnice CEFTA-e imale su operativne AEO programe, a danas smo ponosni na činjenicu da u regiji postoji šest AEO programa koji su u potpunosti usklađeni sa standardima EU – naglasila je.

Tvrdi da broj AEO-a stalno raste i da to svjedoči o odlično urađenom poslu. Izrazila je nadu da će Asocijacija podići saradnju na novi nivo te daće nastaviti da promoviraju razvoj AEO programa i njihovo međusobno priznavanje u regiji.

– Usklađivanje AEO zakonodavnog okvira u okviru CEFTA privreda s propisima EU ne samo da pruža privrednim subjektima predvidivo i stabilno okruženje, već u isto vrijeme podržava privrede na njihovom putu evropskih integracija – navela je Bošković te ocijenila da će samo uz snažnu posvećenost na najvišem nivou postići željeni efekat.

Generalna direktorica Uprave carina Crne Gore Milena Petričević navela je da će Crna Gora iskoristiti svoj mandat predsjedavajućeg CEFTA Komitetom za carinske propise 2022. godine da se prijavi za validaciju programa AEO i da njihove AEO priznaju sve članice CEFTA.

– Uprava prihoda i carina Crne Gore je od samog početka razvoja svoje bezbjednosne i kontrolne funkcije posvećivala veliku pažnju analizi rizika. Uz kontinuiranu podršku EU kroz pružanje finansijske ekspertize, postigli smo mjerljive pokazatelje koji se ogledaju u smanjenju procenta kontrola, smanjenju vremena carinjenja, uštedama u troškovima privrednih subjekata zbog skraćivanja čekanja na carinskim terminalima – naglasila je ona.

Petričević je podsjetila da su status AEO dobile tri kompanije u Crnoj Gori i da će u saradnji s projektom nastaviti promoviranje programa prema poslovnoj zajednici kako bi u bliskoj budućnosti imali više prijava.

Predstavnica CEFTA sekretarijata Danijela Gačević ocijenila je da status AEO kompanijama donosi opipljive i indirektne koristi u smislu smanjenja i prioritizacije kontrola, kao i povećanja konkurentnosti i ugleda.

– Ono što radimo kroz CEFTA-u jeste da omogućimo ove beneficije među potpisnicama za kompanije koje su nosioci statusa AEO bez dodatnih troškova, kroz priznavanje AEO programa. Poruka koju želimo prenijeti je da su koristi veće od napora potrebnih za dobijanje statusa – zaključila je.

Predstavnik Generalnog direktorata za poreze i carinsku uniju Evropske komisije Antonio Blanko izjavio je da su predstavnici carinskih uprava iz regije pokazali najviši nivo posvećenosti u radu na najefikasniji način na validaciji programa AEO, što je donijelo opipljive rezultate.

– Implementacija AEO programa u CEFTA privredama je svakako važna jer je dio pravnih tekovina EU, imajući u vidu da svi kandidati za članstvo u EU moraju biti usklađeni s carinskim pravilima. Što je još važnije, ovi programi mijenjaju način rada carina u regionu. Novi carinski procesi pokazuju da se moraju odmaći od kontrole usmjerene na transakcije, dokumentaciju i robu i ići na kontrolu usmjerenu ka funkcioniranju lanaca snabdijevanja – dodao je, saopćeno je iz GIZ-a.

 

Biznis.ba / FENA