Kraljević: Grad Široki Brijeg osigurava uslove za privlačenje investitora

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević kazao je kako je taj grad proveo svu potrebnu proceduru kako bi usvojio Strategiju razvitka te tako dobio jedinstven dokument kao plan razvitka od 2017. do 2026. godine koji će biti osnova za sve aktivnosti na razvitku privrede, povećanja zaposlenosti, poboljšanja infrastrukture i podizanja ukupne kvalitete života građana.

Naglasio je i kako je Široki Brijeg u proteklom razdoblju uložio milionska sredstva u izgradnju kolektora na urbanom području grada.

“Prema vremenskim i financijskim planovima završeni su radovi na izgradnji kolektora A, B i C, a glavni zadatak nadležnih službi trenutno je realizacija pročistača otpadnih voda čime bi se sustav povezao u cjelinu. Trenutno se priprema teren za izgradnju. U toku je i revizija projekta nakon čega se kreće u realizaciju izgradnje postrojenja. Vrijednost radova iznosi 2.705.172 eura bez PDV-a, a finansirati će se kreditnim i grant sredstvima”, ustvrdio je Kraljević, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Po njegovim riječima, u tokuje i završetak planiranih radova na izgradnji komunalne infrastrukture u Gospodarskoj zoni Trn.

“Cilj ovog projekta je razvoj infrastrukture koja će doprinijeti održivom ekonomskom razvoju i poboljšanju životnog standarda. Također, cilj je osigurati uvjete za privlačenje domaćih i stranih investitora u Široki Brijeg. U privrednoj zoni Knešpolje završeni su određeni segmenti komunalne infrastrukture, a radi se na izgradnji glavne dovodne vodovodne cijevi. Lokalne tvrtke su izgradile ili trenutno grade hiljade kvadratnih metara korisne površine čime će povećati proizvodne ili skladišne kapacitete”, naveo je Kraljević.

Izrazio je uvjerenje kako će stvaranjem uvjeta i izgradnjom proizvodnih kapaciteta doći do povećanja zaposlenosti i standarda građana te dodao kako u realizaciju brojnih projekata imaju i podršku viših razina vlasti.

“Osim izdvajanja iz gradskog budžeta, imamo podršku od resornih ministarstava, Vlade Zapadnohercegovačkog kantona, Vlade Federacije BiH i države. Bez dobre saradnje s drugim nivoima vlasti bilo bi teško realizirati sve projekte i planove”, naglasio je Kraljević.

Pored navedenog, kako je kazao, Grad Široki Brijeg potaknuo je i razvoj turizma.

“Kroz projekt prekogranične suradnje potaknuli smo razvoj turizma u jadranskom zaleđu, te je u tu svrhu odabrana specifična lokacija kao što je naš “Borak“. Kroz taj projekt osigurali smo 391.862 eura bespovratnih sredstava, a glavni cilj je poboljšanje turističke ponude Grada. Vjerujem kako uvijek možemo bolje, težimo tome i radimo na ostvarenju zacrtanih ciljeva, a sve na dobrobit naših građana, poručio je gradonačelnik Širokog Brijega”, navedeno je u saopćenju.

Biznis.ba