KS – Više od milion KM za razvoj subjekata male privrede u 2019.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Haris Bašić potpisao je danas ugovore o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede u 2019. sa 60 korisnika koji su ispunili uvjete javnog poziva i provedene procedure.

Ukupan iznos odobrenih sredstava iz tog programa veći je od milion KM.

Bašić je svim aplikantima zaželio uspjeh, te istakao uvjerenje da će uspjeti dokazati u narednom periodu da komisija koja je odabrala aplikante sigurno nije pogriješila.

Dodao je da je, s obzirom na to da ističe četverogodišnji program poticaja za malu privredu, naredni period prilika da se načine dodatne izmjene i unapređenja pri kreiranju novog četvorogodišnjeg programa, te da se analizira prethodni period, procijeni dosadašnji učinak izdvajanja, a radi pojačanog nadzora nad utroškom i preciznije procjene učinka dodijeljenih sredstava, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Program je obuhvatao 10 vrsta podrške: subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima (devet odobrenih zahtjeva), unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture (šest), poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete (tri), unapređenje rada udruženja obrtnika (četiri), stari zanati – subvencija troškova nabavke osnovnog materijala i alata (sedam), poticaj novoosnovanim subjektima male privrede (sedam), poticaj razvoju ženskog preduzetništva (sedam), poticaj za unapređenje IT preduzetništva (osam), pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede (osam), te podršku razvoju kreativne industrije (dva).

Biznis.ba / FENA