Malim i srednjim preduzećima dodijeljena zaštitna sredstva vrijedna 20 hiljada eura

Dodjelom sredstava malim i srednjim preduzećima je, kako je to saopćeno, omogućen nastavak proizvodnje i sigurnije okruženje u kojem će poslovati, u kontekstvu mogućih problema izazvanih pandemijom COVID-19.

Paketi sa zaštitnim sredstvima sadrže uređaje za beskontaktno mjerenje temperature, dezinfekcijska sredstva, zaštitna odjela i
vizire, maske i rukavice.

Tomislav Majić, predsjednik Udruženja za poduzetništvo i poslovanje LiNK Mostar, izjavio je da projekt BetMet doprinosi poboljšanju konkurentnosti ciljanih malih i srednjih poduzeća iz metaloprerađivačkog sektora.

“Isporučena sredstva će omogućiti poduzećima da sigurnije nastave sa proizvodnjom te odgovore na visoke higijenske standarde u zaštiti zaposlenih, radnih mjesta, kao i obližnjih javnih površina. Projekat BetMET će nastaviti sa podrškom poduzećima kroz upotrebu inovativnih tehnologija i usluga poslovnog razvoja, te njihovim olakšanim pristupom visokokvalificiranoj radnoj snazi”, izjavio je Majić.

Ukupna vrijednost BtMET projekta iznosi 404 hiljade eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 281 hiljadu eura bespovratnih sredstava okviru EU4Business projekta. Ciljevi su mu razvoj metalskog sektora, nova radna mjesta i zadržavanje postojećih, u uslovima krize izazvane pandemijom Covid19.

“Metodologija projekta BetMET se oslanja na kontinuirani razvoj specijaliziranih usluga za ciljana mala i srednja poduzeća. Usluge se odnose na postupak zaštite metalnih površina u skladu sa EU standardima kvalitete, a projekat se također fokusira na poboljšanje nivoa digitalizacije poduzeća”, stoji u saopćenju.

Realizuje ga Udruženje za poduzetništvo i poslovanje LiNK iz Mostara, u partnerstvu sa Mašinskim fakultetom Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te firmama IT Odjel d.o.o. iz Mostara i Eurosjaj d.o.o. iz Konjica.

EU4Business je projekat Europske unije koji podstiče razvoj ciljanih sektora i poduzetništva u BiH. Projekat je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Europska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekat zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. EU4Business je dio Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH koji podržava SR Njemačka.

Biznis.ba / FENA