Mališević: Metalska i elektroindustrija bilježe oporavak

Metalskoj industriji u Bosni i Hercegovini dugi niz godina pripada status najznačajnije grane industrije, a posljednjih godina bilježi značajan rast proizvodnje i izvoza.

Iako je pandemija uticala na sve sfere privrednog života, sumirajući statističke pokazatelje u ovoj oblasti direktor Sektora za industriju i usluge i sekretar Udruženja metalske i elektroindustrije Privredne komore Federacije BiH Almin Mališević konstatovao je da metalska i elektroindustrija bilježe rezultate oporavka.

– Taj sektor u velikoj mjeri ovisi o brojnim parametrima koji su vezani za kretanja na svjetskom tržištu, kao što su cijene čelika i željeza, nafte, gasa, električne energije, sirovina. Ova 2021. godina će ostati upamćena po veoma turbulentnom stanju na tržištu sirovina. Sigurni smo da će i naredna godina donijeti velike izazove, za čije će savladavanje biti potreban sinergijski pristup državnih organa, privrednih komora, drugih institucija za podršku privredi i svih drugih zainteresiranih – kazao je Mališević za Fenu.

Stalan rast cijena, dugi rokovi isporuke i nestašica sirovina dovode do povećanja troškova proizvodnje, otežanog planiranja i povećanja rizika.

– Sve oblasti u okviru metalske i elektroindustrije bilježe rast izvoznih rezultata. Ukoliko posmatramo izvoz metalske i elektroindustrije Federacije BiH za devet mjeseci ove godine, možemo konstatovati da je izvoz rude, metala i proizvoda porastao za 69 posto u odnosu na isti period 2020. godine, a izvoz mašina, aparata, mehaničkih uređaja, kotlova, vozila i oružja veći je za 29 posto – naveo je Mališević.

U 2021. godini najveće izvozno tržište je tržište Evropske unije gdje prednjače Njemačka, Austrija i Italija.

Privredna komora Federacije BiH je u proteklim godinama održavala simboličnu manifestaciju Info dan metalaca kako bi ukazala na značaj ovog sektora, ali zbog epidemioloških mjera ove godine to nisu upriličili

– Stoga koristimo priliku da povodom 15. novembra, Dana metalaca, uime Udruženja metalske i elektroindustrije Privredne komore FBiH uputimo iskrene čestitke svim zaposlenim u metalskoj industriji, uz želju da dani pred nama, uz zajedničko zalaganje, donesu napredak privrednicima, radnicima i građanima Bosne i Hercegovine – zaključio je Mališević.

Biznis.ba / FENA