Milićević: Ukupan dug FBiH iznosi 5,7 milijardi KM, povećanje u drugom kvartalu

Foto: FENA

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je kako su prihodi od poreza u prvom polugodištu ove godine pali za devet posto u odnosu na isti period 2019. godine zbog čega je povećano zaduženje Federacije BiH.

U obraćanju nakon sjednice Vlade FBiH koja je održana u Mostaru, kazala je kako vanjski dug FBiH iznosi 4,9 milijardi KM i veći je za 6,87 posto, a da je najveće zaduženje ovog povećanja vezano za kreditni aranžman s MMF-om.

Unutarnji dug FBiH je 865,7 miliona KM i veći je za 19,06 posto, a veže se aukcije trezorskih zapisa i obveznica.

“Ukupni dug FBiH je 5,8 miliona KM i veći je za 8,51 posto u odnosu na dug iz prvog kvartala, što je očekivano s obzirom na pad prihoda za prvo plugodište 2020. godine”, kazala je Milićević.

Istakla je kako su se stekli uvjeti za donošenje odluku i prihvatanju granta za izgradnju dionica Koridora 5c, za poddionie Pionirka-Donja Gračanica i Pionirka-Vraca, izlaz iz tunela Zenica u iznosu od 19 miliona KM.

“To je grant koji se veže za Evropsku investicijsku banku i nadam se da će aktivnosti na Kordirou 5c ići tom dinamikom da se iskoristi grant u potpunosti jer ima svoje uvjete”, rekla je Milićević.

Biznis.ba