Minus Aerodroma Crne Gore 11 miliona eura

Aerodromi Crne Gore će 2020. godinu završiti sa gubitkom od najmanje 11 miliona eura i to uz ostvarene uštede od pet miliona, kazao je izvršni direktor tog preduzeća Danilo Orlandić.

U intervjuu Danu kažu da su 2019. godinu završili sa 15 miliona profita prije oporezivanja.

I dalje je, kaže, pri stavu da džava treba da upravlja Aerodromima i najavljuje da će u drugoj polovini januara završiti analizu uticaja poslovanja Montenegroerlajnza na to preduzeće.

Govoreći o posledicama pandemije, Orlandić kaže da sasvim suprotno njihovim očekivanjima, 2020. završavaju kao najtežu godinu od osnivanja Aerodroma, prenosi RTCG.

“U 2020. godini zabilježen je pad u broju prevezenih putnika od 80 odsto, a u broju rotacija manji i iznosi 64 odsto. Do 31.10.2020. godine prihodovali smo sedam miliona eura, a 2019. preko 34 miliona eura, što je pad prihoda od 80 odsto. U 2019. ostvarili smo dobit od 15 miliona eura prije oporezivanja, a u 2020. godini će gubitak biti najmanje 11 miliona eura, uz ostvarene uštede od blizu pet miliona eura”, rekao je Orlandić.

Kaže da pronalazak vakcine i njena šira upotreba daju nadu da će se obistiniti prognoze kredibilnih analitičara koji u drugoj polovini godine predviđaju oporavak vazdušnog saobraćaja na nivo od 60 do 70 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Što se tiče Aerodroma, za nas će dodatni pritisak biti i trenutna obustava saobraćaja od strane Montenegroerlajnza, jer smo prilikom izrade interne projekcije računali na nacionalnog prevoznika u punom kapacitetu”, rekao je Orlandić.

Aerodromima bi, ističe on, trebalo da upravlja država i da na još bolji način valorizuje potencijale koje ima.

Biznis.ba