Njemačke poslodavce ‘lovi’ rekordan broj privrednika iz BiH

Privrednici sa zapadnog Balkana će na virtuelnom samitu B2B održati razgovore s njemačkim privrednicima koji su zainteresovani za poslovnu saradnju, a ove godine prijavio se rekordan broj bh. privrednika.

Kako ističu u Predstavništvu privredne komore Njemačke u BiH, 7. inicijativa dobavljača i B2B biće održana od 28. septembra do 15. oktobra 2021. godine.

Kako navode u ovom predstavništvu, kompanije su imale rok da do 11. juna 2021. godine unesu svoje podatke i označe s kojim njemačkim kompanijama žele razgovor..

B2B platforma funkcioniše na način da poslovni partneri s obje strane pomoću podataka koji su uneseni u sistem obavljaju selekciju i odlučuju s kojim kompanijama žele da razgovaraju.

Mirza Karahodža, šef za poslovni razvoj Predstavništva njemačke privredne komore u BiH, za “Nezavisne” je rekao da će ove godine biti rekordan broj firmi iz BiH koje su dobile termine za razgovore s njemačkim poslovnim partnerima, odnosno njih 78.

“Prijavile su se 143 firme, znači oko 50 odsto ih je dobilo termine, što predstavlja fantastičan uspjeh. BiH ima najviše firmi za razgovore u odnosu na ostale države u regiji, što je, uzimajući u obzir veličinu i broj stanovništva, zaista veliki uspjeh”, rekao je on.

Kako je istakao, od ukupno oko 700 poslovnih sastanaka koji će biti organizovani na virtuelnom samitu, na firme iz BiH otpada 255, što govori o interesu koji postoji s obje strane.

Karahodža kaže da iskustva iz proteklih godina pokazuju da su ostvareni dobri poslovni kontakti između bh. i njemačkih firmi.

“Kompanije nisu u obavezi da nam se javljaju pa mi nemamo preciznu evidenciju, ali često nam se dešava da nam se jave i obavijeste nas da su povećali svoj obim poslova ili pronašli nove partnere zahvaljujući ovoj konferenciji. Neke od tih kompanija su GS Tvornica mašina Travnik iz Travnika ili ATT iz Gornjeg Vakufa”, rekao nam je on.

U potrazi za novim dobavljačima iz BiH i jugoistočne Evrope su 53 renomirane njemačke kompanije iz metaloprerađivačke industrije, mašinstva, proizvodnje opreme i dijelova za automobilske industrije, elektrotehnike, elektronike, industrije plastičnih dijelova i drugih grana.

Kako je saopšteno na stranici Predstavništva njemačke privredne komore, neke od njemačkih kompanija koje traže dobavljače su “Alfred Kärcher SE & Co. KG”, “AMETEK Inc, Atotech Deutschland GmbH”, “Bilstein Group”, “BPW Bergische Achsen KG”, “ElringKlinger AG”, “HOERBIGER Deutschland Holding GmbH”, “HYDAC Verwaltung GmbH”, “Kennametal”, “Miele”, “Peek & Cloppenburg Düsseldorf KG,” “Rolls Royce Power Systems”, kao i “MTU Friedrichshafen”.

Ivo Marić, direktor kompanije “SIM technika” iz Kotor Varoša, kaže da je imao pozitivna iskustva s njemačkim privrednicima.

“Oni zahtijevaju točnost, ozbiljnost, profesionalnost. Ljudi s kojima mi sarađujemo su giganti i jako je važno održati taj nivo profesionalnosti”, kaže on.

Inače, riječ je o projektu u sklopu programa podsticaja malih i srednje velikih kompanija Saveznog ministarstva privrede i energije Njemačke, a organizuje ga udruženje za materijalno poslovanje, nabavku i logistiku u saradnji s njemačkim industrijskim i trgovinskim komorama u BiH i zemljama regiona.

 

Biznis.ba / NN