Pandemija ostavlja negativne posljedice na privredu u BPK, podsticaji nedovoljni

Pandemija koronavirusa znatno je uticala i na privredu u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde, koja je uglavnom orijentirana izvozno.

Prema podacima kantonalne Privredne komore, indeks obima industrijske proizvodnje u prva tri kvartala 2020. godine iznosio je 85,4 posto, što je za 14,6 posto manje u odnosu na 2019. godinu.

„BPK-a je bio lider po ovim pokazateljima u FBiH u predhodnim periodima, što nije slučaj u posmatranom periodu jer je došlo do pada obima industrijske proizvodnje u toku 2019. i 2020. godine, odnosno proizvezli smo manje roba i usluga iskazanih u naturalnim pokazateljima. Oni govore da su privredi BPK-a potrebne nove investicije kako u stalna tako i u tekuća sredstva, kako bi se nastavio pozitivan trend rasta industrijske proizvodnje a time i brži rast broja zaposlenih radnika“ – ističe predsjednik Privredne komore BPK Dževad Terović.

Naglašava da je jedan od ključnih razloga pada industrijske proizvodnje, posljedica pandemije korona virusa, ne samo u BiH već i u cijelom svijetu.

„To je imalo direktne posljedice na otežan uvoz repromaterijala i sirovina, prodaju i otpremu gotovih proizvoda, posebno u prekookeanske zemlje, gdje se isporuka roba vrši pretežno avioprijevozom. Do pada ukupnih poslovnih i ekonomskih aktivnosti došlo je kod svih naših dobavljača i kupaca u Evropi i svijetu, što je imalo veoma negativane posljedice na privredu ovog kantona“ – istakao je Terović.

Ohrabrujućom je ocijenio činjenicu da su uprkos teškoj situaciji, poslodavci uglavnom uspjeli zadržati radna mjesta. Zaključno sa septembrom broj zaposlenih u BPK-a bilo je zaposleno 7.327 radnika.

„Sa zadovoljstvom možemo konstatirati i izraziti veliku zahvalnost privrednim društvima i obrtnicima registriranim na prostoru BPK-a, te istaći njihovu veliku društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost, da su uglavnom sačuvali radna mjesta i nisu otpuštali veliki broj radnika bez obzira na probleme koji su izazvani korona virusom“ – ističe Terović.

U Privrednoj komori smatraju da podrška ublažavanju negativnih posljedica sa svih nivoa vlasti u BiH mora biti sveobuhvatnija i brža, s čim se slažu i poslodavci.

“Svaki podsticaj je dobro došao ali to nije dovoljno. Moram istaći da su kasnila sredstva. Zamislite, trebalo im je šest mjeseci i mora se reagirati mnogo brže. Također, ključ raspodjele tih sredstava je jako bitan i neko iz privrede bi trebao biti uključen, da se zna kako i kome se dijele sredstva. Isto tako smatramo da ministri u BPK-a, posebno ministar privrede, mora imati usku saradnju s poslodavcima jer samo tako možemo razmjenjivati inormacije i dobijati inpute jedni od drugih“ – ističe predsjednica Udruženja poslodavaca BPK Šejla Bojadžija.

Iz ovog udruženja podsjećaju da je po kantonalnom i federalnom ‘Korona zakonu’, te Uredbi Vlade FBiH, ukupan podsticaj za privredne subjekte na području BPK-a ostvaren u iznosu od blizu 2.900.000 KM.

Podsticaj Vlade BPK ostvaren je u iznosu od 639. 574 KM, dok je federalnim ‘Korona zakonom’ isplaćeno 1.858. 892 KM. Šest privrednih subjekata ostvarilo je podsticaj federalnog ministarstva energetike, industrije i rudarstva u iznosu od 931.637 KM. Federalno ministarstvo okoliša i turizma dodjelilo je 31.157 KM, dok je 139.307 KM iznos ukupnog podsticaja federalnog ministarstva prometa i komunikacija. Od federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva niko s područja ovog kantona nije ostvario podsticaj.

„Poslodavci s područja BPK-a uspjeli su uz maksimalne napore u vremenu pandemije korona virusa, održati zadovoljavajući obim proizvodnje, te uz evidentno smanjenje prihoda ipak zadržati postojeći broj radnih mjesta. U ovim okolnostima ne možemo pričati o nekom razvitku, ali opstanak firmi je jako bitan. Nadamo se da će 2021. godina značiti kretanje u nekom drugom smjeru, da radimo zajedno na tome da se doprinosi i porezi smanje, da se PDV plaća na kraju mjeseca i po naplaćenim fakturama. Imamo jako puno problema i s registrom privrednih subjekata koji nije dovoljno ažuriran“ – ističe Bojadžija.

Iz Udruženja poslodavaca BPK Goražde najavili su da će u 2021. godini od Vlade BPK zahtjevati donošenje novog, Korona zakona 2, minimalno milion konvertibilnih maraka u budžetu za privredu i obrt a, kako ističu, pokrenut će i inicijativu za smanjenje kamatne stope za kreditnu liniju Vlade BPK i BBI bank te će tražiti da cijeli iznos kamatne stope plaća kantonalna Vlada.

 

Biznis.ba / FENA