Plenković: Hrvatska od EU očekuje 20 milijardi eura, nikad više novca nije bilo na stolu

Andrej Plenković, stari i novi premijer Hrvatske, govorio je danas o pregovorima o budžetu EU, koji se posljednjih dana odvijaju u Briselu.

“Opći je dojam da se nakon teških pregovora polako krećemo prema dogovoru, s aspketa Hrvatske i EU to je veoma dobro. Dogovor podrazumijeva kompromise, važno je poslati snažnu poruku građanima, gospodarstvima i poduzetnicima te prema finansijskim tržištima”, izjavo je.

Okolnosti su takve da nikada više novca nije bilo na stolu, dodaje, različite zemlje različito pristupaju.

“Naš stav je sljedeći: mi kao državnici moramo pokazati izniman stepen zrelosti, ovo nije samo zdravstvena, nego i finansijska kriza, mehanizmi i sredstva moraju bili veliki, treba izbjeći sukobe i taj odraz nepovjerenja koji postoji u odnosima zapad-istok i sjever-jug. Naravno da ta podjela najviše definira ko više uplaćuje u EU budžet u odnosu na neto korisnike”, navodi on.

Neke države žele određene mehanizme kontrole, nastavio je Plenković, a pojavilo se i pitanje vladavine prava kao temeljno načelo na kojem se zasniva Evropska unija.

“Hrvatska podržava mehanizam vladavine prava, on se ovdje ne odnosi na uobičajene mehanizme, već na kontrolu budžeta, odnosno korištenje sredstava na nacionalnom nivou. S aspekta Hrvatske poslijepodne ćemo vidjeti novi prijedlog i moći ćemo tačno izračunati koliko ide sredstava, naš cilj je da ta sredstva budu na nivou 20 milijardi eura plus. Dakle, da nam u idućih sedam godina bude na raspolaganju 20 milijardi, odnosno nešto više za ekonomski oporavak i sve druge programe”, zaključio je Plenković.

Biznis.ba