Plenković: Ulazak u eurozonu snažna poruka investitorima

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu je ustvrdio da je izvjestan ulazak Hrvatske u eurozonu 2023. godine signal i poruka investicijskoj javnosti o ispravnosti smjera Vladine ekonomske i fiskalne politike, kao što je to i u slučaju agencije Fitch koja je jučer podigla hrvatski kreditni rejting.

– Ključ i “sidro” ekonomskog smjera Hrvatske u budućnosti, zbog kojeg jača povjerenje u našu politiku od strane Europske Komisije, agencija i međunarodnih financijskih institucija, je ulazak u europodručje. Smjer ulaska u europodručje, i to s izglednim odlukama koje očekujemo u lipnju, a članstvo u eurozoni 1. siječnja 2023., daje kredibilitet svemu što radimo. Ljudi koji se ovime vrlo detaljno i stručno bave znaju što to znači za ekonomiju i stabilnost. Oni upravo taj motor kretanja hrvatske ekonomije vide kao jedan od najvažnijih – rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Konferencija je uslijedila nakon što je američka agencija za kreditni rejting ‘Fitch’ jučer podigla kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, ističući napredak u pripremama za članstvo u eurozoni i snažan oporavak hrvatskog gospodarstva od pandemijske krize.

To je najbolji kreditni rejting u povijesti Republike Hrvatske, navodi Hina.

Fitch procjenjuje da će Hrvatska unatoč pandemijskom šoku biti u poziciji da postane članicom eurozone u zacrtanom roku, siječnju 2023., otprilike godinu dana prije nego što su u agenciji do sada prognozirali.

– Hrvatska je ocijenjena najboljim investicijskim rejtingom u povijesti, nikada nismo imali BBB i pozitivne izglede. To nagovještava što ta agencija procjenjuje, prateći što se događa s našom fiskalnom politikom – rekao je Plenković.

Sagledao je sinoćnju poruku FItcha u kalendaru predstojećih odluka o ulasku Hrvatske u eurozonu, pri čemu se bitna odluka očekuje u lipnju iduće godine.

Kad se tada, na čemu se intenzivno radi, od onih koji o tome odlučuju dobije pozitivan odgovor o hrvatskom ulasku, Plenković je rekao da će se “automatski slati” signali prema agencijama da će Hrvatska biti još predvidljivija, stabilnija i ekonomski i financijski još snažnija.

Naglasio je da poruke od strane Fitcha i Komisije, koja je ovaj tjedan značajno podigla prognozu rasta hrvatskog gospodarstva, nisu samo bitne za zaduživanje države na domaćem i stranim financijskim tržištima, već da ova vrsta “vjerodajnica” i legitimiteta pomaže svima – malom i velikom gospodarstveniku, bankama, građanima, odnosno cijelom sustavu koji je međusobno povezan.

Kontekst u kojem Hrvatska dolazi na najvišu razinu kreditnog rejtinga u povijesti, unatoč više negativnih okolnosti, pokazuje da Vlada vrlo precizno i jasno zna kuda ide i što je dobro za Hrvatsku, istaknuo je predsjednik Vlade RH, piše Hina.

 

Biznis.ba / FENA