Polovina hotela u Crnoj Gori zatvorena zbog epidemije

Gotovo polovina svih hotela u Crnoj Gori ne radi zbog epidemije virusa korona i pitanje je da li će se uopšte otvarati ove godine, nezvanično saznaje podgorička Pobjeda.

U Crnu Goru, koju su tamošnje vlasti do skoro nazivale “destinacija bez korone”, ne mogu da dolaze gosti iz većine zemalja regiona, ali ni putnici iz Evropske unije pa je konsekventno otkazan veliki broj rezervacija za hotele i za avio-letove.

Podaci za jul kojima raspolaže Privredna komora CG govore da na Žabljaku nije bio otvoren nijedan hotel, što je slučaj i sa Kolašinom, dok je na primorju situacija različita od grada do grada.

Na području opštine Budva otvoreno je pedesetak hotela, dok u Tivtu još nisu otvoreni svi hoteli i ne očekuje se značajniji promet jer su tradicionalno najbrojniji gosti uglavnom turisti iz zemalja koje su na crvenoj listi.

U Baru su otvorena 23 hotela, dok je u Herceg Novom otvoreno 13 hotela od ukupno 41 registrovanog objekta.

Privatni sektor gotovo da nije ni počeo da radi, ukazuju iz Privredne komore CG i napominju da se situacija mijenja iz trenutka u trenutak, u zavisnosti od mjera koje su na snazi.

Iako su hotelijeri tokom praznika imali veći broj gostiju, radi se uglavnom o domaćim turistima, najčešće iz Podgoričanima.

Rezervacije se uglavnom vrše neposredno uoči puta, što značajno otežava bilo kakva predviđanja i procjene.

Za posjetioce će i dalje biti zatvorena sva tri hotela kompanije Carine u Bijeloj, hoteli Park i Delfin, hotel Kumbor, kao i Iberostarov hotel u Njivicama kod Herceg Novog.

Ovo je trebalo da bude prva godina u kojoj hoteli kompanije Carina posluju u sastavu španskog tur-operatora Iberostar, jednog od najvećih hotelskih lanaca u svijetu, a saradnja je, prema potpisanom ugovoru, trebalo da traje ukupno 214 dana.

Međutim, pandemija je potpuno poremetila planove, pa vlasnik kompanije Carina, Čedo Popović čeka da vide da li će biti nekih promjena nakon 1. avgusta.

“Nema još nikakvih promjena jer se čeka otvaranje granica. Moramo izdržati, nema predaje”, izjavio je vlasnik ove kompanije koja je zahvaljujući pomoći Vlade uspjela da sačuva radna mjesta svih 120 zaposlenih.

Biznis.ba / Tanjug