Proljećna sjetva u RS: Manje žita, krompira, jagoda…

U protekloj proljećnoj sjetvi u Srpskoj zasijana je površina od 316.915 hektara, što je za 1,3 odsto manje u odnosu na 2018. godinu.

Skromnije su sijane brojne kulture, uključujući i žitarice, povrće, jagodičasto voće, duvan…

“U sektoru porodičnih poljoprivrednih gazdinstava zasijano je 302.511 ha, ili 1,3 odsto manje, a u sektoru poslovnih subjekata 14.404 ha, odnosno 0,4 odsto manje u odnosu na 2018. godinu”, saopšteno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Indeks, kada je riječ o žitaricama, u odnosu na 2018. godinu otanjio je za gotovo dva procenta, i iznosio je 98,1 odsto.

U protekloj proljećnoj sjetvi, u odnosu na prošlu godinu, nešto više je zasijano industrijskog bilja, pa je indeks iznosio 100,9 odsto.

Veliki minus, međutim, zabilježen je kada je riječ o ljekovitom i aromatičnom bilju, pa je indeks iznosio 83,3 odsto, a kraće su brazde i pod povrćem (indeks 97,8 odsto) i jagodičastim voćem (96,5 odsto).

Ili, detaljnije, proteklog proljeća zabilježeno je manje zasijanih površina pod pšenicom, raži, ječmom i zobi. Nešto više zasijano je kukuruza, dok je ekspanzija zabilježena kada je riječ o suncokretu (indeks iznosi čak 233,7 odsto), s tim što je povećana i sjetva soje.

Zasađeno je, međutim, manje krompira, mrkve, crnog i bijelog luka, pasulja, kupusa, paradajza, paprike i krastavca, ali je na njivama nešto više graška nego godinu ranije.

Od sjetve su najviše odustali proizvođači duvana, pa je indeks iznosio svega 69,4 odsto, ali i kamilice, gdje je indeks bio 64,3 odsto. Kada je riječ o jagodičastom voću, manje je zasađeno i jagode i maline.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, ističe da je proteklog proljeća sjetva otanjila zbog teške jeseni u prošloj sezoni.

“Jesen nam nije bila povoljna kada su u pitanju ozime kulture. Bila je isuviše sušna, tako da je zasijano manje površina pod pšenicom i ječmom, vodećim ozimimm kulturama. A takođe zbog suše, zasadi uljane repice su u 30 procenata preorani, po našim podacima. Kada je proljeće u pitanju, imali smo problem s hladnim i kišovitim aprilom. To se odrazilo na nicanje kukuruza i soje. Suncokret, kako vidim, dosta dobro izgleda”, rekao je Marinković.

Dodao je da su se kasnije vremenske prilike popravile, tako da se na zasijanim površinama mogu očekivati solidni prinosi. Ali, to se ne odnosi na sve kulture.

“Pšenica nam je po kvalitetu i u prinosu podbacila zbog kišnih dana u maju i junu”, naveo je Marinković u izjavi za “Nezavisne”.

Ostoja Nikolić, poljoprivrednik iz mjesta Batković, kod Bijeljine, jedan je od onih koji ne razmišljaju o smanjenju površina pod usjevima, već ih, tvrdi, misli i povećavati.

“Površine na području Semberije su uglavnom zasijane i mislim da ima dosta ljudi koji svoje gazdinstvo nisu registrovali, tako da ne ulaze u statistiku. Ja najviše sijem kukuruz, travne smješe i slično. Mislim da ću u narednom periodu morati tražiti još zemljišta za sjetvu”, navodi Nikolić, koji je i predsjednik Upravnog odbora Udruženja proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda RS.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske podsjećaju da je agrarni budžet za ovu godinu 71 milion KM.

“Registrovana poljoprivredna gazdinstva, odnosno poljoprivredni proizvođači, mogu da kupe dizel gorivo za potrebe izvođenja proljećnih i jesenjih radova u količini do 100 litara goriva po hektaru. Poljoprivredni proizvođači regresirano dizel gorivo kupuju po maloprodajnoj cijeni umanjenoj za iznos regresa od 0,60 KM/l. Za ovu godinu odobreno je 5.900.000 KM za ovu mjeru”, potvrdili su za “Nezavisne” iz resornog ministarstva.

Osim ove i niza ostalih mjera, po podacima iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, poljoprivredni proizvođači mogu da ostvare i premiju za sjetvu soje, uljane repice i suncokreta po hektaru sjetvene površine.

Biznis.ba / NN