Promet industrije u oktobru veći za 1,9 posto, godišnji rast 21,2 posto

Ukupan desezonirani promet industrije u BiH u oktobru u poređenju sa septembrom ove godine ostvario je rast od 1,9 posto.

Na domaćem tržištu zabilježen je pad za 0,5 posto dok je na stranom tržištu zabilježen rast od 3,7 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Na godišnjem nivou, u oktobru ove godine u poređenju sa oktobrom lani, ukupan promet industrije u BiH bilježi rast za 21,2 posto. Na domaćem tržištu zabilježen je rast za 15,3 posto i na stranom tržištu rast za 26,5 posto.

U oktobru u poređenju sa septembrom ove godine ukupan promet energije veći je za 12,7 posto, kapitalnih proizvoda za 6,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 0,1 posto, dok je promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 0,1 posto.

Na godišnjem nivou, u oktobru ove godine u odnosu na oktobar lani, ukupan promet energije veći je za 63,1 posto, kapitalnih proizvoda za 28,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 20,2 posto, promet trajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,4 posto, dok je promet netrajnih proizvoda za široku potrošnju manji za 2,5 posto.

 

Biznis.ba / FENA