Promjena u stanu koja ne samo da štedi prostor, već i podiže vrijednost nekretnine

Nije čudo što su walk-in varijante, bilo garderobera ili tuševa, sve popularnije, doduše, činjenica je da walk-in nekada zahtijeva ekstra prostor u kupatilu, ali isto je i sa kadom.

Prema aktuelnim trendovima, kupci stanova ponovo se vraćaju kadama – u odnosu na tuš kabine, ali tu popularnost prijeti da ugrozi walk-in instalacija. Takođe, postoje i walk-in kade, ali su tuševi traženiji.

Naime, jedna vlasnica malenog, jednosobnog stana došla je na ideju da ukloni kadu i postavi walk-in tuš, kako bi dobila više prostora u kupatilu. Postavila je pitanje: Da li će ta izmjena oboriti cijenu njene nekretnine?

Možda nemate namjeru da prodate stan u dogledno vrijeme ili neposredno nakon renoviranja, ali sigurno je da niko ne bi volio da cijena njegove/njene nekretnine – vremenom padne.

Neki stručnjaci ovako odgovaraju na njeno pitanje: Budući da je prostor premija, sasvim je prirodno da želite da se oslobodite nepotrebnih stvari, posebno ako ih ne koristite.

Takođe, navodi se da navedena izmjena – postavljanje walk-in tuša umjesto kade, zapravo može da uveća vrijednost nekretnine, i to iz najmanje 3 razloga: jedan je estetske prirode (lijepo izgleda, minimalistički, uklapa se u trendove), s druge strane – ovo rješenje je praktično, a osim toga, štedi prostor.

Lakoća korišćenja walk-in tuševa podstakla je i mnoge vlasnike apartmana za izdavanje da ga uvrste i tako, između ostalog, povećaju atraktivnost svojih apartmana. Osim toga, prednost u odnosu na kadu je što nema ribanja kade, imate dovoljno prostora u walk-in tušu, možete da podesite razne popularne “pečurka” tuševe, pa i one s aromama.

Mana kada je što ulazak ponekad nije najpristupačniji, posebno za starije osobe ili one sa izvijesnim poteškoćama, ali mimo toga – možete da napunite kadu, opustite se u njoj, podesite temperaturu vode na vrijeme.

Pitanje ovog izbora uglavnom je stvar lične preferencije, oba rješenja imaju prednosti i mane, ali je činjenica da walk-in tuš može da podigne cijenu vaše nekretnine. Naravno, mnogo toga zavisi od ciljne grupe kupaca, prenosi Telegraf.

Stručnjaci kažu da, recimo, među mlađim zaposlenima vlada trend da kade zamijene za walk-in tuš jer im je praktičnije: svakodnevno se tuširaju, uglavnom žive brzo. Ali s druge strane, mnogo je i do ljudske psihe. Na primer, Britanci smatraju da kupatilo treba da ima kadu, čak i ako je rijetko koriste za opuštanje i banjanje.

 


Biznis.ba