Skijaška sezona na olimpijskim planinama u BiH oborila sve rekorde

Prema riječima Nevresa Alispahića, direktora KJP ZOI’84, ova skijaška sezona je bila jedna od najuspješnijih u posljednjih 15-ak godina, a naglašava da mu je izuzetno drago što Bjelašnica lagano oživljava.

“Kraj skijaške sezone na Bjelašnici zakazan je za 31. mart. Međutim, već sada možemo kazati kako će ovo biti jedna od naših najuspješnih sezona otkako ZOI’84 postoji kao javno preduzeće. Skoro svaki dan u toku ove skijaške sezone imali smo ispunjene kapacitete do kraja, povećan je i broj turista, a naše planine posebno ožive tokom vikenda kada ih ljudi iz centra grada odlučuju posjetiti. Također, mi smo pun pogodak napravili i nekim našim projektima pa će tako i povodom 8. marta sadržaji ZOI-ja biti besplatni za sve dame”, kazao nam je Nevres Alispahić, direktor KJP ZOI’84.

Iz OC Jahorina također su naveli kako je sezona dobro prošla. Za pozitivno poslovanje, osim dobrih sportskih aktivnosti i povoljne hotelske ponude, kako su naveli, najviše je zaslužna serija kvalitetnih koncerata koja je na ovu olimpijsku ljepoticu privukla ogroman broj posjetilaca. Važno je istaći i to da će sutra na Jahorini povodom 8. marta u 20 sati biti upriličen koncert Dragane Mirković te Nikolina Kovač & Dejan Petrović Big Benda.

“Svi parametri koje pratimo pokazuju da je u toku najuspešnija zimska sezona na Jahorini. Danas je 100. dan skijanja, a postigli smo prihode od čak 7,3 miliona KM, što je više od cijele bazne sezone 2017. godine, a od prošle cijele sezone za 35 posto. Naravno, broj skijaša i broj vožnji prati ove trendove, tako da smo zaključno s današnjim danom zabilježili povećanje broja skijaša u odnosu na cijelu baznu sezonu za 200 posto. Skijaši su pokazali ogromno interesovanje da oprobaju naše staze pa smo ugostili gotovo 250.000 skijaša, koliko je bilo ukupno za dvije protekle sezone u zbiru. Broj vožnji je dostigao čak 1.700.000 tako da uskoro očekujemo i dvomilionitu vožnju koja se do sada nije nikada dogodila u historiji Jahorine. Imali smo milioniti prolaz na Jahorini već u sredini zimske sezone za samo sedam dana, nakon toga smo zabilježili i najposjećeniji dan u toku aktuelne sezone, kada je na jahorinskim stazama skijalo i bordalo čak 6.000 posjetilaca”, saopćeno  je iz OC Jahorina.

Kada je riječ o sljedećoj zimskoj sezoni na Jahorini, kazali su nam kako su u planu poboljšanja u svakom segmentu poslovanja. Kažu da im je jedan od planova za sljedeću zimsku sezonu izgradnja gondole, ali i još novih ski-staza. Izgradnja gondole bi predstavljala značajan pomak za Jahorinu, a samim ti bi proširili kapacitete vertikalnog transporta.

Skijaški centar “Ravna planina” nalazi se u naselju Gornje Pale i to 20-ak kilometara od Sarajeva i oko dva kilometra od centra Pala, a službeno je otvoren 2014. godine. Kako nam je rekao Nemanja Golijanin, ova sezona je najbolja za “Ravnu planinu” otkako postoji.

“Uskoro ćemo napuniti 100 dana skijanja ove sezone, kako dnevnog tako i noćnog, i kada je riječ o ovoj statistici prvi smo u regionu. Dakle, koliko smo skijanja imali tokom dana, toliko smo imali i u noćnim satima, što je s poslovnog aspekta fantastično. Naravno, povećan je i broj turista, posebno iz regiona, što je također došlo do izražaja. Pošto još uvijek nije kraj sezone, mi trenutno nemamo ni približne brojke, ali sa sigurnošću možemo kazati kako je ovo naša najbolja sezona još od osnivanja”, rekao je Nemanja Golijanin iz Ski-centra “Ravna planina”.

Biznis.ba / Klix