Stolari i tapetari i dalje najperspektivnija zanimanja u BiH

U posljednjih nekoliko godina stolari i tapetari uvjerljivo drže prvo mjesto kada je riječ o konkurentnosti na tržištu rada u BiH. Potražnja ide do te mjere da se kompanije koje se bave finom obradom drveta susreću s problemom ogromnog deficita kvalificiranog kadra, tj. procjenjuje se da je potražnja četiri puta veća u odnosu na broj školovanih stručnjaka.

Kada je riječ o glavnom gradu BiH, u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn Sarajevo školuju se stolari i tapetari, a direktor Muamer Muratović ističe kako mu je prioritet zalaganje za dodatno proširenje upisne kvote na godišnjem nivou kako bi škola mogla primiti još veći broj učenika na ove perspektivne smjerove.

“Mi smo u posljednje vrijeme imali velikih problema s upisom djece zbog toga što imamo više prijavljenih kandidata nego što ih možemo primiti. Svake godine se određuje upisna kvota za srednje škole u Sarajevu, a otkako je uveden online upis mi smo se uz velike napore uspjeli izboriti za brojku od 120 upisanih učenika na godišnjem nivou za sve smjerove. Ako govorimo o broju upisanih stolara i tapetara, njih zajedno imamo blizu 24 u svakom od razreda. Pošto kompanije na godišnjem nivou zapošljavaju u prosjeku stotinu radnika, a kod nas u najboljem slučaju maturiraju 24 učenika tokom jedne školske godine, jasno ćete uočiti jaz između ponude i potražnje”, kazao je Muratović.

Muamer Muratović naglašava kako je plata početnicima u navedena dva zanata blizu 800 KM, a pojedini majstori u toku jednog mjeseca mogu zaraditi čak i do 1.800 KM.

“Iako se mnogi sa mnom neće složiti, većina roditelja, iako to rade u najboljoj namjeri, svoju djecu upisuju u neperspektivne srednje škole i fakultete u nadi da će nakon okončanja školovanja biti ugledni administrativci. Postoje i oni koji smatraju kako je ponižavajuće svoju djecu poslati na izučavanje zanata pa se odlučuju za četverogodišnje škole i manje tražene fakultete. S druge strane, uspješni privrednici vape za dobrim zanatlijama kojima nude odlične plate i izuzetne radne uvjete, ali roditelji i djeca su ti koji donose konačnu odluku”, dodaje on.

Učenik Aldin Sirbubalo naglašava kako se nijednog trenutka nije pokajao zbog toga što je počeo izučavati tapetarski zanat, a poseban vjetar u leđa mu daju informacije o mogućnosti zaposlenja odmah nakon završetka školovanja.

“Kada sam tek upisao srednju školu bio sam potpuno siguran da se tapetarstvom nikad neću baviti, ali nakon rada s nastavnicima i kroz praktičnu nastavu uvidio sam mnoge prednosti ovog zanata koji sam vremenom i zavolio. Mislim da je moj zanat bolji od pojedinih fakulteta s obzirom na to da se većini stolara i tapetara ponudi posao još tokom školovanja, a pojedinim diplomcima to ne polazi za rukom ni nekoliko godina po završetku studija”, govori Sirbubalo, učenik drugog razreda.

Naser Gegić je koordinator praktične nastave stolarima i tapetarima u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn Sarajevo. On ističe kako je posebno pohvalno to što su učenici dobili priliku svoje praktične vještine usavršiti u pojedinim privrednim subjektima koji nerijetko s najboljim učenicima sklapaju i poslovne ugovore.

“Iako je to pilot-projekt, ja moram pohvaliti nedavno započeto prakticiranje dualnog sistema obrazovanja u tehničkim srednjim školama. Naime, ono podrazumijeva to da učenici pola predviđenih časova provode u školama, a pola u radionicama na praktičnoj nastavi. Škola s privrednicima potpisuje ugovore o provođenju prakse, a po okončanju procesa postoji mogućnost da učenici ostanu raditi u firmama u kojima su radili praksu tokom školovanja”, zaključuje Gegić.

Na kraju je važno istaknuti i to kako je Srednja škola za okoliš i drvni dizajn Sarajevo višestruko nagrađivana obrazovna institucija kada je riječ o učestvovanju u raznim domaćim i međunarodnim projektima.

Biznis.ba / Klix