Trivić: Ukupan dug RS je skoro sedam milijardi KM

Zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini RS Jelena Trivić tvrdi da je ukupan dug RS skoro sedam milijardi KM, a ne 5,8 milijardi.

Trivić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, na kojoj je govorila o aktuelnoj ekonomskoj situaciji, rekla da “vlast u RS-u ne uključuje dug zdravstvenog sistema koji prelazi milijardu KM”.

“Ukupno dugovanje javnih zdravstvenih ustanova u 2015. godini iznosilo je 513 miliona KM, a sa 31. martom ove godine iznosi 631 milion KM. Kada uključimo dugovanja Fonda zdravstvenog osiguranja to znači da zdravstveni sistem ima dug koji prelazi milijardu KM”, navela je Trivić.

Govoreći o stranim investicijama, Trivić je rekla da je njihov prosječni priliv u protekle četiri godine oko 120 miliona KM, što je, kako je ocijenila, na nivou statističke greške.

Kada je riječ o zaposlenima u RS-u, Trivić kaže da se navodi da je zaposleno 269.000 radnika, a da podaci Poreske uprave ukazuju da je taj broj u martu bio 251.252 radnika, od čega za 37.000 nisu uplaćeni doprinosi za zravstveno osiguranje.

Ona smatra da “vlast mora da rješava ove probleme, a ne da se bavi opštim političkim temama od kojih niko nema koristi”.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da će Perica Bundalo biti smijenjen sa mjesta šefa poslnika i da će ona zauzeti njegovo mjesto, Trivić je rekla da to prije Glavnog odbora PDP-a neće komentarisati.

Biznis.ba