Turci grade fabriku dinamita u Živinicama, investicija od 70 miliona KM

Živinice bi za otprilike godinu dana trebale dobiti novu fabriku namjenske industrije, što bi ujedno značilo i posao za veliki broj ljudi, među kojima su i oni koji do sada u svojoj struci nisu mogli naći zaposlenje.

Riječi su to gradonačelnika Samira Kamenjakovića, koji je prije dva dana bio domaćin radnog sastanka s predstavnicima Vlade FBiH i turske kompanije “Ateşçi”. Razgovarano je o izgradnji fabrike za namjensku industriju, za šta je “Ateşçi”  izdvojila 70 miliona KM.

Jačanje privrednih kapaciteta

Dolazak ove veoma značajne investicije u Živinice rezultat je posljednje posjete premijera Novalića Turskoj i njegovog dosta konstruktivnog sastanka s predstavnicima turske kompanije.

Gradonačelnika ovaj projekat raduje. Kaže da se izgradnjom fabrike za namjensku industriju radi na jačanju privrednih kapaciteta, ali i stvara podobno tlo za ostanak i opstanak stanovništva kako u Živinicama, tako i u BiH, jer će omogućiti nova radna mjesta.

– Za nas je ovo veoma važna investicija. Riječ je o namjenskoj industriji u koju će biti uloženo oko 70 miliona KM. Posebno je važno što će u prvom valu projekta biti zaposleno više od 100, a do njegovog okončanja čak i do 300 radnika – rekao je Kamenjaković u razgovoru za Vijesti.ba.

Raduje ga i, nastavlja, što će ova investicija značiti i zaposlenje za zanimanja koja do sada nisu bila u prilici pronaći posao, a tu se prije svega misli na hemijske inžinjere i tehničare, te mašinske inžinjere i tehničare.

– Dakle, riječ je o ljudima koji imaju završenu struku sa kojom nisu mogli pronaći posao na tržištu rada. I iz tog razloga ova investicija ima ogroman značaj – potcrtava Kamenjaković.

Tokom sastanka s Novalićem i turskim investitorima formirani su timovi Vlade FBiH, Grada Živinice i investitora koji su već krenuli s određenim aktivnostima.

– Jučer smo ovdje imali timove iz Sarajeva sa kojima smo zajedno obišli teren, utvrdili lokaciju na kojoj bi se trebala graditi fabrika i dali sebi zadatak da u najkraćem roku po pitanju administracije pripremimo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa zemljišta u blizini aerodroma Dubrave i poslovne zone – potcrtava gradonačelnik.

Polovinom ljeta prve investicije

Inicijalno je predviđeno, otkriva nam Kamenjaković, da fabrika proizvodi dinamit, ali će se vremenom asortiman proizvoda vjerovatno i širiti.

– Ukoliko sve pripremne radnje budu tekle planiranim tokom, administrativne barijere trebale bi se otkloniti za 3-4 mjeseca. U tom slučaju, već polovinom ljeta moglo bi doći do prve investicije, tako da bismo do sljedeće godine u ovo doba već trebali imati izgrađenu fabriku – poručuje Kamenjaković.

Fabrika će biti izgrađena na neiskorištenom i devastiranom zemljištu u Živinicama, na potezu od Ciljuga prema Dubravama, odnosno na mjestu gdje je nakon rata bila smještena Američka baza.

– Posebno me raduje što ćemo zemljište koje je devastirano pretvoriti u poslovnu zonu gdje ćemo izgraditi industriju koja ima mogućnost razvijanja i širenja – napominje Kamenjaković.

Dosadašnju saradnju s premijerom Novalićem ocijenio je izvanrednom jer je Vlada FBiH s njim na čelu, kako kaže, grad Živinice potpomogla sa nizom projekata.

– Istakao bih jedan, po meni najznačajniji, historijski projekat za Živinice – zaobilaznicu za Sarajevo, za čiju je izgradnju Vlada FBiH odobrila oko 60 miliona KM. Zaobilaznica bi išla od Tuzle prema Sarajevu, a najveću bi korist zaista imao grad Živinice, obzirom da imamo jako veliko opterećenje na magistralni put, gdje je saobraćaj izuzetno otežan. Smatram da je to jedan od najvećih projekata u posljednjih 50 godina u Živinicama – zaključuje Kamenjaković u razgovoru za Vijesti.ba.

Biznis.ba / Vijesti.ba