Turska berza privremeno obustavlja trgovanje zbog zemljotresa

Turska berza Borsa Istanbul objavila je u srijedu da je obustavila trgovanje zbog dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak pogodila zemlju, prenosi Anadolija.

“Obustavljeno je trgovanje na tržištu dionica, kao terminskim rokovima na pojedinačne dionice i indekse, kao i opcijskim ugovorima na tržištu derivata”, navodi Borsa Istanbul u saopštenju.

Borsa Istanbul BIST 100 indeks izgubio je više od 19 posto u odnosu na prošlosedmično zatvaranje zbog rasprodaje izazvane zemljotresima.

Najmanje 7.108 osoba je poginulo, a 40.910 je povrijeđeno nakon dva snažna zemljotresa koja su u ponedjeljak potresla jug Turkiye, objavila je u srijedu Uprava za vanredne situacije (AFAD).

Od posljedica zemljotresa i u susjednoj Siriji život je izgubilo najmanje 2.530 osoba, a 4.645 osoba je povrijeđeno.

Zemljotres jačine 7,7 stepeni po Richteru pogodio je u ponedjeljak rano ujutro jug Turkiye. Epicentar zemljotresa registrovan je u okrugu Pazarcik u Kahramanmarasu. Provincije Gaziantep, Sanliurfa, Diyarbakir, Adana, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay i Kilis su teško pogođene potresom.

Nakon toga je novi zemljotres jačine 7,6 stepeni po Richteru u ponedjeljak u 13.24 sati pogodio distrikt Elbistan, takođe u Kahramanmarasu.

Biznis.ba