Tvornica “Lasta” Čapljina do kraja godine u punom sjaju, delicije već u pripremi

Da se radovi na obnovi hercegovačke tvornice odvijaju punom parom uvjerili smo se prilikom posjete velebnom objektu. Na samom ulazu u krug firme zatekli smo brojne mašine i radnike, a očekuje se da će se već krajem godine iz hala širiti mirisi slasnih delicija.

Bosa Šutalo, koja je zadužena za nadgledanje radove, pri samom dočeku nam kazuje kako će kompletan izgled zgrade i prilaza biti u sasvim novom ruhu i da će to biti realizovano brže nego što se očekivalo. S ponosom nam kazuje kako će objekat biti savremeno opremljen i da se zbog visokih standarda obnavlja gotovo iz temelja.

Prilikom obilaska objekta nam objašnjava kako će u južnom djelu biti skladište gotove robe, a na suprotnoj strani skladište sirovina, gdje su već vidljivi silosi u novom ruhu.

“Sada se kraju privode radovi na postavljanju novog krova. Paralelno se postavlja fasada sa strane, te se izvode zemljani radovi, odvodnja oborinske vode, te se vrši farbanje konstrukcije i istovaruju radni materijali i paneli koji će se postavljati sa strane“, kazuje nam Šutalo.

Naglašava da po pet ekipa dnevno radi na objektu i da se radovi izvode prema planiranoj dinamici.

Radovima je zadovoljan i Petar Ćorluka, vlasnik grudske “Violete” koji je kupio čapljinsku “Lastu” nakon što je doživjela potpuni krah, te je odlučio iz temelja promijeniti i modernizovati.

Iako je fabriku zatekao u jako lošem stanju, kaže da se plan modernizacije provodi bez problema i da će uskoro zablistati u punom sjaju.

“Sve ide po planu. Još su građevinski radovi u toku, a kad oni budu gotovi, onda tek mogu dolaziti mašine. Dinamika je takva da se do kraja godine sve završi, jer ima još dosta posla. Stanje je bilo takvo da se 80 posto toga mora promijeniti”, pojašnjava Ćorluka za Klix.ba.

Istovremeno se radi na pripremi delicija koje će se proizvoditi u toj tvornici.

“U našem istražnom centru se već nešto miješa”, otkriva Ćorluka uvjeren da će tržište biti zadovoljno proizvodima koje budu plasirali.

Obnova i osposobljavanje proizvodnje po standardima koje zahtjeva Evropska unija koštaju 20.000.000,00 KM.

Ovo će biti značajan infrastrukturni objekat koji će otvoriti i značajan broj radnih mjesta i oživjeti privredu na jugu BiH.

Biznis.ba / Klix.ba