U FBiH 514.976 zaposlenih po prebivalištu, a 515.295 po sjedištu poslodavca

Porezna uprava Federacije BiH (PUFBiH) je saopćila da ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 10. aprila ove godine po prebivalištu osiguranika iznosi 514.976, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 515.295.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama, kako navode iz PUFBiH, kreirani su na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

– Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom – navodi se u saopćenju Porezne uprave Federacije BiH.

Biznis.ba / FENA