U općini Jablanica podržano pokretanje 8 novih biznisa

Zahvaljujući podršci Europske unije i Međunarodne organizacije rada u BiH kroz projekat “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II”, u općini Jablanica uspostavljeno je lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ) Jablanica.

Glavni cilj LPZ-a je razvoj poduzetništva, stvaranje novih radnih mjesta i prelazak na formalno zapošljavanje, s fokusom na marginalizirane i teško zapošljive kategorije.

Kako bi se pristupilo sistemskom rješavanju problema nezaposlenosti, LPZ Jablanica je u prethodnom razdoblju intenzivno radio na kreiranju integriranog modela podrške koji obuhvaća cjelokupan set usluga za pokretanje novih biznisa, po principu “Od ideje do biznisa”.

To znači da će sve osobe koje su uzele učešće u programu dobiti savjetodavnu i financijsku podršku te mentoring tijekom prve godine poslovanja, koja se pokazala kao najizazovnija za start-up modele.

– U programu podrške razvoja poduzetničkih vještina sudjelovalo je 20 osoba koje su kroz intenzivne radionice kreirali svoj poslovni plan. Stručna Komisija je odobrila grant za registraciju osam novih biznisa na području općine Jablanica s ukupnim fondom od 71.000,00 KM. Radi se o djelatnostima iz sektora obrade drveta, izrade unikatnih torbi, projektiranja i 3D dizajna, usluga u turizmu i drugih kreativnih zanimanja –  izjavila je Alisa Gekić, direktorica Udruženja LiNK Mostar.

Načelnik Općine Jablanica Damir Šabanović pozdravio je sve prisutne te korisnicima čestitao i poželio puno uspjeha u radu.

Grupa kandidata je, po metodologiji Međunarodne organizacije rada, prošla kroz program izrade poslovnog plana, uz podršku iskusnih stručnjaka iz oblasti poduzetništva.

Kroz program obuka “Pokreni svoj posao”, sudionici su razvijali svoje poslovne ideje i analizirali ekonomske i financijske pokazatelje, alate za promociju i druge bitne elemente poslovnog plana.

Ramo Begović, jedan od korisnika granta govorio je o svom iskustvu o pronalaženju posla van BiH.

– Odlaskom u inozemstvo shvatio sam koliko je naša Bosna i Hercegovina bogata zemlja i koliko neiskorištenog sadržaja ostavljamo i odlazimo vani. Ponukan iskustvom odlučio sam se vratiti u BiH i pokrenuti svoj vlastiti biznis. Ovo je velika prilika za mene kako bih mogao osigurati sebi i svojoj obitelji sigurnost u svojoj zemlji – naglasio je on.

Projekt “Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje” u partnerstvu implementiraju Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK, Općina Jablanica, Općina Gornji Vakuf -Uskoplje, Služba za zapošljavanje HNŽ, Služba za zapošljavanje SBK, JU Srednja Škola Jablanica, Mašinski fakultet Mostar, Jablanit d.o.o. Jablanica i ATT d.o.o. Gornji Vakuf – Uskoplje.

Podsjećamo, projekt se provodi u okviru programa “Podrška Europske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” koji financira Europska unija u iznosu od 4 milijuna eura, a realizira Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

(fena)