U potragu za slovenskim hljebom u 4 godine otišlo 18.118 radnika!

Prema Sporazumu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine, u Sloveniji je od 2013. do 2017. godine zaposleno 18.118 bh. radnika, odnosno 4.529 radnika godišnje!

Moram napolje

Najveći broj bosanskih trbuha koji su otišli za slovenskim kruhom, zabilježen je prošle godine, kada su čak 8.132 osobe potražile posao u Ljubljani, Velenju, Bledu, Mariboru, Celju.

Ispred Konzulata Slovenije u Banjoj Luci redovi su već mjesecima. U grad na Vrbasu dolaze nezaposleni iz svih krajeva BiH. Najmanje ih je iz Banje Luke, a mnogo je onih koji dolaze iz Livna, Kupresa, Cazina. Mnogi iz dana u dan dolaze i čekaju priliku.

– Ovdje nema posla. Moram napolje. Bio sam u nekoliko navrata u inozemstvu, na sezonskim poslovima. Najčešće kao konobar. Jednom sam bio i na kruzeru, ali to je robija, ne bih ponovo tamo. Pokušat ću u Sloveniji pa kako bude – kaže Renato Dodig (28).

U Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske ove godine su primili 26 ponuda poslodavaca iz Slovenije. Traže se šoferi, zidari, armirači, varioci, moleri, tesari, bravari, elektroinstalateri.

 Pošte Slovenije

– Slovenci su do sada tražili 174 radnika iz BiH. U ponudama stoji napomena da se osobe javljaju direktno poslodavcima tako da nemamo uvid koji se broj građana RS prijavljuje. Izuzetak je bila ponuda poslodavca “Pošte Slovenije”. Oni su tražili 20 pismonoša. U Zavodu je prijavljeno 13 osoba – rekla je Vedrana Milinković iz Zavoda, podsjetivši na ulogu Zavoda u zapošljavanju radnika u inozemstvu.

Obrada za 30 minuta 

U Konzulatu Slovenije u Banjoj Luci kažu da je broj zainteresiranih porastao za skoro 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Obrada jednog zahtjeva za boravak traje maksimalno 30 minuta.

Biznis.ba / Avaz