U Sarajevu 24. novembra stručno savjetovanje iz oblasti javnih nabavki

Agencija za pravni konsalting i edukaciju (APKE) organizirat će 24. novembra u Sarajevu završno stručno savjetovanje za ovu godinu iz oblasti javnih nabavki.

Savjetovanje je namijenjeno rukovodiocima, sekretarima organizacija, predsjednicima i članovima komisija za javne nabavke i službenicima za javne nabavke, a sve u cilju efikasnog, ekonomičnog i transparentnog trošenja javnih sredstava u skladu s odredbama Zakona o javnim nabavkama.

-Uvođenje novih metoda javnih nabavki zahtijeva pravilno provođenje javnih nabavki kao jedan od najbitnijih segmenata poslovanja svakog ugovornog organa i ponuđača. Ako su zaposleni koji rade kod ugovornih organa i ponuđača na provođenju postupka nabavke, na pripremi ponuda dobro upoznati sa svim pravilima, to im omogućuje da izbjegnu sve zakonske probleme koji mogu nastati, a njihovim organizacijama i preduzećima donosi materijalnu korist – navode iz Agencije za pravni konsalting i edukaciju.

Zbog navedenog, na ovom savjetovanju će biti objašnjena procedura javnih nabavki idući kroz različite segmente postupka, primjerima iz prakse ugovornih organa, ponuđača, mišljenjima i stavovima Agencije za javne nabavake, Ureda za razmatranje žalbi i Suda BiH, Ureda za reviziju, kao i neophodnim radnjama plana nabavki za 2022. godinu, kao i izmjenama i dopunama zakona koje se očekuju u istoj godini.

Kako navode organizatori, vrlo iskusni predavači su pozvani na veliko stručno savjetovanje iz oblasti javnih nabavki uz akcenat na praktične primjere iz njihove prakse.

Predavači su certificirani treneri Agencije za javne nabavke BiH i to doc. dr. Nermin Lapandić, član radne grupe za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, Amir Rahmanović,  specijaliziran za javne nabavke te Edvin Šarić, stručnjak iz oblasti javnih nabavki za obavljanje revizije procesa javnih nabavki u organima Federacije BiH ispred Ureda za reviziju institucija FBiH, ekspert na listama Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo iz oblasti javnih nabavki i oblasti koje mogu biti predmet javnih nabavki.

 

(Biznis.ba / Fena)