Vlada donijela odluku, još 30 miliona KM privrednim društvima

U Sarajevu je danas zasjedala Vlada FBiH, a donesene zaključke i odluke javnosti je prezentirao federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Vlada FBiH donijela je danas odluku o raspodjeli 30 miliona KM, što je direktna pomoć izvozno orijentisanim privrednim društvima.

Donesenom odlukom obuhvaćeno je pet sektora: metalna, elektro i automobilska industrija (oko 15 miliona KM), industrija građevinskog materijala (690.000 KM), drvna, papirna i grafička industrija (5 miliona i 16.000 KM), industrija tekstila, odjeće, obuće i kože (4 miliona KM) i hemijska, farmaceutska i industrija gume i plastike (5 miliona i 188.000 KM).

– Uspjeli smo da do današnjeg dana skupimo sva neophodna mišljenja i donesemo takvu vrstu odluke – kazao je Džindić, istakavši da se donesena odluka odnosi na 391 izvozno orijentisano preduzeće.

Kako je rekao ministar Džindić, u narednih nekoliko dana bit će potpisani ugovori sa svim onim koji su zvanično dobili ova sredstva. A nakon toga uslijedit će i raspodjela sredstava.

– Pripremamo nove mjere, a ovo je bila zadnja od donesenih mjera Vlade FBiH kao pomoć privrednim društvima. Odluka o raspodjeli bila je na ukupno 90 miliona, a naše ministarstvo dobilo je zadatak da raspodijeli 30 miliona za izvozno orijentisana privredna društva – pojasnio je Džindić.

Na današnjoj sjednici, Vlada FBiH jednoglasno je danas donijela odluku o smanjenju cijene prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama za 8,5 posto. Ta odluka stupa na snagu od 1.1.2021. godine.

– Molba za sve distributivne kompanije da taj iznos smanjenja prenesu na krajnje potrošače, tj. građane FBiH – rekao je Džindić, istakavši da će se i dalje pratiti svi trendovi, te da ako eventualno dođe do daljnjeg pada nabavne cijene prirodnog gasa prema BH gasu, i njegovo resorno ministarstvo reagovat će zajedno sa Federalnim ministarstvom trgovine.

Posljednjih nekoliko dana, kako je rekao ministar, vođena je jako dinamična rasprava između Uprave i Nadzornog odbora (NO), a vezano za Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Skupštini RMU Banovići za razrješenje predsjednika NO Bege Birparića.

– Rezultat toga je nažalost da nismo imenovali u zakonski definisanom roku Upravu, odnosno NO zavisnog društva TTU Energetik Tuzla. Dobro znate da je TTU nastao iz stečaja i da ta firma danas ima oko 150 radnika. Redovno se servisiraju sve obaveze, dobro posluje, i ne smijemo dozvoliti da pojedinci zbog toga što nije prošao njihov željeni kandidat, zaustave proces imenovanja – naglašava Džindić.

Vlada FBiH donijela je odluku o razrješenju Birparića, dodaje Džindić, a umjesto njega kandidovala Amira Brigića. Donesena je odluka o davanju prethodne saglasnosti Skupštini da se taj proces izvrši što prije, kako bi Vlada imala potpunu kontrolu nad oba privredna društva.

– Na svakoj narednoj sjednici ćemo za one koji vrše stopiranje ili koče procese imenovanja, tranzicija i rada privrednih društava, donositi ovakve odluke – poručio je Džindić.

Odgovarajući na pitanja novinara, Džindić podsjeća da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH jučer usvojio Nacrt zakona o gasovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska”.

– Očekujemo da će takvu podršku dobiti i na Domu naroda. To je strateški važan projekat i alternativa snabdijevanja plina u FBiH. Cilj je da ovaj zakon prođe u naredna dva mjeseca kroz oba doma Parlamenta i kroz javnu raspravu – dodaje Džindić.

Govoreći o štrajku u BH Telecomu, iako to, kako je rekao, nije iz njegove nadležnosti, naglasio je da je razlog za štrajk nepotpisivanje kolektivnog ugovora.

– Moje resorno ministarstvo produžilo je kolektivne ugovore za nekoliko oblasti. Uvijek je to težak i mukotrpan posao i vrlo je teško doći do zajedničke tačke spajanja između poslodavca i radnika. Što se tiče mog sektora, uvijek smo našli neko zajedničko rješenje. Prava i obaveze se moraju poštivati i sa jedne i sa druge strane i ne smije se potpisati ništa što se ne može ispuniti. Poslije toga imamo tužbe i procese, a to u svakom slučaju nije zadatak ove Vlade – dodao je Džindić.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je i koji su kriteriji korišteni prilikom odabira privrednih društava kojima će biti data pomoć Vlade FBiH.

– Osnovni uslov da bi neko privredno društvo moglo aplicirati i dobiti ova sredstva je da ostvaruje izvor preko 30 posto u odnosu na 2019. godinu. Drugi kriterij je broj radnika, koji utiče na iznos sredstava koje je određeno privredno društvo dobilo – pojasnio je Džindić.

Biznis.ba