VTKBiH organizira posjetu bh. privrednika Saudijskoj Arabiji

anjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u suradnji sa Vijećem Saudijskih komora i Poslovnim vijećem BiH-KSA organizira poslovnu posjetu bh. privrednika Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu značaj njihovog tržišta, kao i činjenicu da je ta zemlja ušla u proces diverzifikacije i jačanja nenaftnih sektora.

Prošle godine sa Saudijskom Arabijom imali smo više od  85 miliona KM vanjskotrgovinske razmjene, od toga je 1,4 miliona KM bio uvoz, dok smo izvezli u vrijednosti oko 83,7 miliona KM.

Interes VTKBiH i bh. poslovne zajednice je da snažnije uđe na tržište Saudijske Arabije jer smatraju da dvije zemlje imaju daleko veći potencijal za saradnju, te da saudijsko tržište predstavlja šansu za BiH.

U okviru poslovne posjete Rijadu sredinom aprila ove godine (od 14. do 17. aprila), predviđeno je održavanje Poslovnog foruma i druge sjednice Poslovnog vijeća BiH-KSA. Fokus će biti na unapređenju izvoza bh. kompanija na tržištu Saudijske Arabije, aranžmani vezani za prenos know-how tehnologije kompanijama u Saudijskoj Arabiji, te predstavljanje investicijskih projekata za koje bh. kompanije traže investitore.

U bh. delegaciji će biti predstavnici kompanija iz sektora namjenske, metaloprerađivačke i elektroindustrije, prehrambene industrije, namještaja, inžinjering usluga i energetike, te  farmacije, IT i turizma.

U okviru posjete bit će organiziran Poslovni forum,  B2B susreti privrednika dvije zemlje, kao i druga sjednica Poslovnog vijeća BiH-KSA, te posjete institucijama, poslovnim zonama i pojedinačnim firmama u skladu sa interesom članova bh. privredne delegacije.

Vanjskotrgovinska komora BiH je pozvala bh. privrednike u ovu poslovnu posjetu cijeneći da predstavlja iznimnu priliku za upoznavanje sa tržištem ove zemlje, kao i mogućnost za uspostavljanje novih kontakata i jačanje privredne suradnje, a rok za dostavljanje prijava Komori je 28. februar.

 

(FENA)