Za digitalizaciju preduzeća iz FBiH osigurano 370.000 KM

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je potpisao ugovore sa 20 korisnika grant sredstava u okviru projekta “Digitalna transformacija malih i srednjih preduzeća”.

Grant sredstva u ukupnom iznosu od 370.000 KM za provedbu šeme poticaja osigurali su Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) kroz DigitalBIZ projekt i Vlada Federacije BiH.

– Zajednički smo formirali grant šemu kojom smo željeli podržati transformaciju malih i srednjih preduzeća u oblasti digitalizacije. U tu svrhu je namijenjeno 370.000 KM. Veliki broj preduzeća je bilo zainteresovano. Na javni poziv Ministarstva prijavilo se 76 aplikanata, od kojih je 59 zadovoljilo formalno pravne uslove. To govori da veliki broj naših firmi želi da otvori procese digitalizacije. Nažalost, imali smo samo 370.000 KM i podržali smo ukupno 20 firmi – rekao je Zukić.

Kaže da ukupna vrijednost odobrenih projekata iznosi 1.253.598 KM, odnosno mala i srednja preduzeća sufinansiraju ovu grant šemu u iznosu od 888.698 KM, što čini 70 posto ukupne vrijednosti projekata, mada je njihova obaveza bila da sufinansiraju projekt s minimalno 30 posto.

Jedan od važnih rezultata 20 odobrenih projekata je da će biti kreirano oko 60 novih radnih mjesta.

– Pomoć malim i srednjim preduzećima ide u tri pravca. Prije svega pomoć u usavršavanju procesa digitalizacije, obučavanje osoblja, koje će upravljati ovim procesima, te stvaranje uslova za one koji nisu započeli s digitalizacijom da to i otpočnu. Maksimalan iznos grant sredstava iznosi do 20.000 KM po korisniku – dodao je Zukić.

Voditelj sektora za održivi rast Razvojnog programa UN-a (UNDP) Ismar Ćeremida rekao je da su resursi UNDP-a stavljeni na raspolaganje kako bi se realizovala šema podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća.

– To je važno da se implementira jer uslovi poslovanja nisu idealni i pogotovo usljed pandemije došlo je do poremećaja. Tako digitalizacija i digitalna ekonomija predstavlja nešto što je važno za mala i srednja preduzeća. Zato nam je drago da smo uspjeli realizovati ovu šemu podrške i dobiti kvalitetne projekte. Kroz 20 projekata će se finansirati više od 100 različitih softverskih i hardverskih rješenja – istakao je Ćeremida.

Vladi Federacije BiH i UNDP zahvalio se jedan od dobitnika grant sredstava Stjepan Tomić iz firme Internacional Ljubuški koja se bavi proizvodnjom prikolica i priključnih elemenata.

– Digitalizacija će pomoći da uvedemo prvi fazu ERP proizvodnog programa – poručio je ovom prilikom Tomić.

Biznis.ba / FENA