Zbog rata u Ukrajini skuplje i zimske gume koje su od danas obaveza

Foto: PIXSELL

Zimska oprema za vozila od ove godine znatno je skuplja počev od zamjene, montaže i balansiranja guma, do kupovine novih zimskih guma.

Sirovina za gume je poskupjela, a uz to su na cijene guma utjecali i povećani troškovi energije i prijevoza. A na više cijene guma utječe i agresija Rusije na Ukrajinu. Tako da su sada zimske gume skuplje od 20 do 30 posto u odnosu na prošlu godinu, potvrdili su u prodavnicama guma.

Trenutačna cijena jedne zimske gume dimenzija 185/65/15 kreće se od 115 do 150 maraka, što ovisi o proizvođaču, ali i kvaliteti guma. S većim dimenzijama cijena raste i do nekoliko stotina maraka po komadu.

Zamjena, montaža, i balansiranje četiri gume kreće se od 30 do 50 maraka. Cijena zavisi od veličine gume koja se mijenja i kreću se od pet do 15 maraka, u zavisnosti o veličini vozila i njegovih guma, pojašnjavaju vulkanizeri.

Često vozači nisu sigurni kada je došlo vrijeme za promjenu auto guma. Ovisno o načinu vožnje i podlozi, to vrijeme nije standardizirano. Međutim, kroz nekoliko pokazatelja možete biti sigurni kako je krajnje vrijeme za to, poručuju vulkanizeri, piše Faktor.

Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume iznosi 1,6 milimetara, dok za zimske ona iznosi 4 milimetra. Nove gume dolaze s dubinom profila od 8 milimetara. Preporučuje se da se guma mijenja nakon što padne ispod 3 milimetra dubine profila za ljetnu verziju.

Test s kovanicom od jedne marke jednostavan je način za provjeru potrošenosti gume. Postavite kovanicu u kanal gdje je guma najdeblja i pogledajte prekriva li kanal rub kovanice. Ako to nije slučaj, krajnje je vrijeme za kupovinu nove gume.

Biznis.ba