Zenička industrija mlijeka značajno investirala u modernizaciju opreme

Najveća mljekara u srednjoj Bosni “Zenička industrija mlijeka“ u proteklom periodu radila je na velikim i značajnim investicijama za buduće poslovanje.

Uvođenjem solarnih panela, savremenih kada za sirovinski pogon i nabavkom novih teretnih vozila, ZIM će u narednom periodu unaprijediti poslovanje zahvaljujući modernizaciji svojih pogona.

Osim proizvodnih pogona, ova kompanija je uvela i novi način i organizaciju rada u prodajnom timu, pomoću mobilne aplikacije za prodajni tim „Optimus“.

Direktor kompanije Sanel Čeljo izjavio je da je najvažnije od svega da su uspjeli okončati započete i planirane projekte koji će kompaniji pomoći u unaprijeđenju rada.

– Prije nekoliko dana završili smo instalaciju solarnih panela i posebno smo ponosni na ovaj projekat. Ovo je dugoročna investicija koja će pomoći kompaniji da stvori energetsku nezavisnost, smanji osnovne fiksne troškove kompanije koji će se u konačnici odraziti i na konkurentniju poziciju proizvoda kompanije na tržištu. Bitan faktor je, da će ovaj projekat korištenja obnovljive energije doprinijeti smanjenju zagađenosti, što je u gradu Zenica jedan od većih problema – navodi Čeljo.

Osim solarnih panela, Zenička industrija mlijeka investirala je u novu opremu Schulenburg kade za proizvodnju svježeg sira koje će, kroz sektor proizvodnje, omogućiti duplo povećanje kapaciteta za proizvodnju kako svježeg sira tako i drugih vrsta sireva koje se pripremaju u ovoj opremi. Time će se dobiti kvalitetniji finalni proizvod čime će tržište biti zadovoljeno i kvalitativno i kvantitativno.

– Kako bismo i našu distribuciju učinili bržom i boljom, finalizirali smo kupovinu teretnih vozila uz pomoć kojih će lanac distribucije dobiti osvježenje. Na taj način ćemo adekvatnije moći odgovoriti potrebama distribucije, te proširenju tržišnog učešća asortimana ZIM – istakao je Čeljo.

U svom proizvodnom portfoliju ZIM ima više od 35 proizvoda, od kojih su najpoznatiji Tečni jogurti, Pavlake, Milerami, Svježi sir, Sir bijeli – Kriška, Dimljeni mladi i Dimljeni kriška sir,  Sirutka, Sirni namaz Zimko, ZIM krem, Ala kajmak, Tetrapak (sterilizirano) mlijeko, Pasterizirano svježe mlijeko i drugo.

(FENA)