Znate li koje države najviše ulažu u razvoj i istraživanja

Podaci Svjetske banke iz 2017. i 2018. godine pokazale su kojih deset država ulaže najviše finansijskih sredstava u istraživanje i razvoj.

Prvih pet država koje ulažu najviše BDP-a na aktivnosti istraživanja i razvoja su: Izrael, Južna Koreja, Švicarska, Švedska i Japan, prenosi Klix.ba.

“Što se više budemo oporavljali od pandemije, istraživanje i razvoj će igrati veću ulogu u potpori rastu privatnog sektora i otvaranju novih radnih mjesta”, mišljenja je Christine Lagarde, predsjednica Evropske centralne banke.

Izrael je 2018. na istraživanje i razvoj potrošio 4,95 posto BDP-a. Jedan od najvažnijih ekonomskih sektora je tehnologija. Njihov tehnološki sektor ima korist od priliva kvalifikovanih i obrazovanih inžinjera i tehničara koji su tamo preselili početkom devedesetih.

Južna Koreja između 1960. i 2019. bilježi rast BDP-a u prosjeku 7,3 posto godišnje. Slično kao i u Izraelu, i u ovoj zemlji je tehnološka industrija u usponu. Osim toga, imaju jedan od najjačih sektora odbrane – njihova granica sa Sjevernom Korejom je jedno od najjače militarizovanih mjesta u svijetu.

Uz impresivan rast BDP-a, izvoz ove države također je vrlo zdrav, raste u prosjeku za 16 posto godišnje u periodu od 1961. i 2019. godine. Prema podacima Svjetske banke, Južna Koreja je u 2018. godini na istraživanje i razvoj potrošila 4,81 posto BDP-a.

Podaci za Švicarsku odnose se na 2017. godinu, kada je ova evropska zemlja potrošila 3,37 posto BDP-a na istraživanje i razvoj. Daleko najveći ekonomski motor Švicarske jeste uslužni sektor, koji generiše gotovo tri četvrtine ukupnog BDP-a.

Glavno izvozno tržište ove države je Evropska unija. Iako nije njena članica, Švicarska je potpisala niz ugovora koji joj omogućavaju slobodnu trgovinu sa državama EU. Među glavnim industrijskim sektorima su farmaceutski proizvodi i satovi, koji drže 9 posto izvoza.

Iza Švicarske su Švedska, Japan, Austrija, Njemačka, Danska, SAD i Belgija.

Interesantno je da veće države zaostaju – poput SAD-a (2,84 posto) i Kine (2,19 posto). Rangirane su na 9. i 13. mjestu na listi Svjetske banke, a ove brojke se temelje na podacima iz 2018. godine.

Njemačka zauzima 7. mjesto sa 3,09 posto, a Velika Britanija je na 21. mjestu sa 1,72 posto BDP-a.

Biznis.ba