20+ godina
sa vama
BiH

Kroz projekt 'EU4Business' Evropska unija podržala posavske poljoprivrednike

Autor: Biznis.ba
l_236f44cfd80dc2362ee28e00f5a90e40

Evropska unija kroz projekat EU4Business "Kod kuće je najbolje" podržala je posavske poljoprivrednike. Projekat finansira Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a ima za cilj ublažavanje negativanog uticaj Covid - 19 na poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini.

EU4Business je projekat Evropske unije kojim se nastoji ojačati kapacitet ekonomskog rasta i zapošljavanja u Bosni i Hercegovini unapređenjem konkurentnosti i inovativnosti u odabranim sektorima. EU4Business je projekat vrijedan 16,1 miliona eura, od čega 15 miliona eura finansira Evropska unija, a 1,1 milion eura Savezna Republika Njemačka. Projekt zajednički provode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodna organizacija rada (ILO).

Trenutno je objavljen novi javni poziv u okviru projekata EU4AGRI, EU4AGRI-Recovery i EU4BusinessRecovery, a Evropska unija podržat će sa 3,5 miliona KM investicije u ruralni turizam u Bosni i Hercegovini.

Javni poziv objavljen je s ciljem razvoja ekonomskih aktivnosti u ruralnim područjima, stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta, te očuvanja prirodne i kulturne baštine, odgovarajući ujedno i na potrebe za oporavkom od krize prouzrokovane Covid-19 pandemijom. Rok za prijave je 7. mart 2022. godine, a više informacija dostupno je putem e web stranice www.eu4business.ba.

Kroz navedeni projekat podržana je i porodica Leovac, kao jedna od 65 kooperanata privrednog društva “Oranica”.

Za društvo “Oranica” i njene kooperante, ovaj je projekt omogućio nastavak poljoprivredne proizvodnje koja je bila dovedena u pitanje zbog globalne pandemije, kao i osiguranje egzistencije za mnoge porodice koje se bave uzgojem žitarica. Tako je u okviru ovog projekta porodica Leovac na vrijeme obezbijedila sve potrebne sirovine za sjetvu, što je doprinijelo osiguranju kontinuiteta proizvodnje i očuvanju radnih mjesta, saopćeno je iz UNDP-a BiH.

Porodica Leovac iz Domaljevca živi od rada u polju. Ljubav prema uzgoju žitarica i posvećeni odnos prema poslu u ovoj obitelji nasljeđuje se generacijama. Zahvaljujući pomoći Evropske unije i Savezne Republike Njemačke, u toku 2020. godine porodica Leovac je uspjela posijati pšenicu i na taj način osigurati neophodna sredstva za egzistenciju.

- Mi smo od malih nogu u poljima. Mi živimo od uzgoja pšenice, ona nam je sve. U porodici je 20 članova i svi manje-više živimo od poljoprivrede. Ovaj posao nije težak kada ga naučiš i zavoliš - kaže Slavko Leovac, koji se posljednih 15 godina intenzivno bavi uzgojem pšenice.

Navodi da je prošle godine mislio posijati samo 20 hektara pšenice, ali da ga je ovaj projekat potakao da posije 45 hektara.

- Vrijeme nas je poslužilo i izuzetno smo zadovoljni - pojašnjava Slavko.

Na plodnoj posavskoj zemlji posađeno je, zahvaljujući projektu EU4Business, više od 600 hektara pšenice. Kooperanti društva “Oranica” očekuju da će zajednički urod biti između 3 i 3,5 tona pšenice.

- Ovaj projekat je bio velika finansijska potpora za proizvođače koji uzgajaju pšenicu. Obzirom da znamo koja je količina posijana, mi sada možemo pretpostaviti okvirne količine i na osnovu toga tražiti kupce za plasman tih prihoda - pojašnjava Anto Oršolić, djelatnik u društvu “Oranica”.

U okviru ovog projekta, “Oranica” je obezbijedila uređaj za analizu i ispitivanje žitarica, što će osigurati veću kontrolu kvalitete proizvoda koje otkupljuju i prodaju.

- Mi postajemo konkurentniji jer znamo kakvu robu imamo u skladištu. Sada je možemo odvajati po klasama i tako adekvatnije odrediti cijenu. Ovaj uređaj znači puno nama, ali i našim kooperantima jer ćemo sada tačno znati kakva je kvaliteta robe i preciznije odrediti cijenu - kazao je Oršolić.

“Oranica” otkupljuje pšenicu, soju, kukuruz i druge kulture od proizvođača sa područja Posavine. Njihova želja je da prošire kapacitete svojih skladišta i sušara kako bi mogli povećati otkup i plasiranje različitih kultura na tržište Bosne i Hercegovine, te van njenih granica.

Ivo Lucić, vlasnik privrednog društva “Oranica”, objašnjava da je najbolja godina ona u kojoj je sva otkupljena roba prodata, te su izmirene obaveze prema kooperantima. On dodaje da na uspješnost poljoprivredne godine najviše utiče jedan faktor – vremenski uslovi.

Povećanje skladišnih kapaciteta omogućilo bi “Oranici” veći otkup proizvoda od mnogih obitelji koje se bave uzgojem žitarica i od tog posla žive. Ivo vjeruje da će svoj san moći ostvariti i tako osigurati ostanak mnogih obitelji u posavskom kraju, navodi se u saopćenju UNDP-ija.

Biznis.ba / FENA

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba