APIK i VTKBiH potpisali Memorandum o saradnji

Direktor Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) Hasim Šabotić i dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Vjekoslav Vuković danas su u prostorijama Agencije u Istočnom Sarajevu, potpisali Memorandum o saradnji.

– Izuzetno nam je važno da u proces prevencije korupcije pored javnog, uključimo i privatni sektor, i to upravo putem Vanjskotrgovinske komore BiH, što je i svrha potpisivanja memoranduma o razumijevanju i saradnji – rekao je Šabotić.

Tim dokumentom ozvaničena je dosadašnja saradnja između dvije institucije, te je predviđena buduća razmjena informacija i iskustava u naučnim i stručnim oblastima.

– Potpisivanje memoranduma o saradnji veoma je važno, posebno u dijelu koji predviđa da naše firme prođu edukaciju iz oblasti poslovnog integriteta i etike u poslovanju, te da kao takve budu prepoznate kao neko ko je spreman poslovati prema najvišim međunarodnim standardima. Iskreno se nadam da ćemo kao partner Agencije biti prepoznati i postati sastavni dio buduće strategije za borbu protiv korupcije u oblastima koje se odnose na privredni sektor u BiH – istakao je Vuković.

Memorandumom je, između ostalog, predviđena priprema prijedloga zajedničkih naučno-istraživačkih projekata i zajedničko nastupanje u domaćim i međunarodnim tenderima za dobijanje sredstava kojima se takvi projekti finansiraju, izrada naučno-istraživačkih projekata i predstavljanje njihovih rezultata, izrada i realizacija projekata edukativnih programa namijenjenih poslovnom sektoru, kao i drugi oblici saradnje koji su od zajedničkog interesa Agencije i VTKBiH, saopćeno je iz APIK-a.

 

Biznis.ba / FENA