Brnabić: Digitalizacija najjača alatka u borbi protiv korupcije

Foto: NN

Ana Brnabić, premijerka Srbije kazala je da u ovom trenutku živimo u turbulentnim vremenima, i ne samo na Balkanu nego u cijelom svijetu, te da privredni rast i ekonomija tek dolaze kad imamo preduslov koji je stabilnost i mir.

“Republika Srbija ulaže ogromnu energiju da gradimo stabilan Balkan koji ide naprijed. Donijeli smo odluku da uplaćujemo više od devet miliona evra za 37 projekata. Najkonkretniji način pokazujemo kakav je odnos Srbije prema RS”, kazala je Brnabić.

Dodala je da su inovacije i digitalizacije važne jer omogućavaju više novca za građane, budžete i bolji kvalitet života građana.

“Čvrsto vjerujem da je digitalizacija, uvođenje elektronske uprave njabolja i najača alatka u borbi protiv korupcije”, kazla je Brnabić.

“Didgitalizacija omogućava da tržište za sve kompanije može da postane cijeli svijet”, kaže Brnabić koja je kao primjer dala srpsku kompaniju Nordeks koja se bavi pravljenjem igrica za mobitele.

Dodaje da je prošle nedjelje Nordeus otvorio novo zemljište i novu zgradu.

Kazala je da je potrebno stvarati ambijent za kompanije, te dodala da je važno da kompanije brzo rastu i budu konkurente.

“Mi u Srbiji imamo kompanije koje su prepoznale to i mogu da se takmiče sa drugim kompanijama. U Srbiji, RS, ali i u BiH imamo jako dobro tehničko obrazovanje, pa i srednje, to se jako brzo razvijalo i kada nismo kao vlada obraćali pažnju na to”, ističe Brnabić.

Naglašava da Srbija u protekle tri godine ima izvoz informacione tehnologije koja je najjači izvozni sektor.

“Izvoz rasta IT sektora bilježi rast od čak 34,7 posto. Mi imamo posljednjih godina rast izvoznnog sektora informacionih tehnologija 20 posto”, ističe Brnabić.

Skupu na Jahorini, pored Cvijanović i Brnabić, prisustvuju predsednik Vlade RS Radovan Višković, predstavnici vlada RS, Federacije BiH, kao i brojni privrednici.

Nakon učesća na skupu na Jahorini, premijerka Ana Brnabić otići će u Ženevu, gdje će kasnije danas ispred CERN-a, svečano biti podignuta zastava Srbije povodom prijema zemlje u punopravno članstvo te svjetske naučne institucije.

Biznis.ba / NN