Cvijanović: Umjesto štrajka potreban razgovor uprave i sindikata Željeznica RS-a

Predsjednica Vlade RS-a Željka Cvijanović izjavila je da je u razgovorima s upravom rješenje za probleme u Željeznicama RS-a, zbog kojih su sindikati za 1.oktobar najavili i polusatni štrajk upozorenja.

-Žao mi je što se ide u štrajk. Ključ rješenja je da se na normalan, razuman i odgovoran način napravi sastanak i da se s upravom razgovara. Ne znam zašto bi to bio problem – navela je Cvijanović danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Sve što se odosi na kolektivne ugovore i prava radnika, kako je dodala, mora da bude „raščišćeno“ na realaciji uprava-sindikat.

Istakla je da radnici treba da budu upoznati i s procesom restrukturiranja u ovom javnom preduzeću te je pozvala rukovodstvo Željeznicama RS-a da strpljivo razgovara sa sindikalcima, a spremna je da to i ona uradi.

Predstavnici šest sindikata u Željeznicama RS-a najavili su za 1.oktobar polusatni štrajk upozorenja, a, ukoliko do 2. oktobra ne postignu dogovor s upravom, za četvrtak, 4. oktobar, najavili su veliki protest u Doboju.

Sindikalci su nezadovoljni zbog, kako tvrde, brojnih kršenja radničkih prava u tom javnom preduzeću, zatim nepotpisivanja kolektivnog ugovora, a traže i pomjenu odluke o platnim razredima, kako bi se radnicima sa najmanjim primanjima povećale plaće.

 

Biznis.ba / FENA