Grbić: 4.000 vozača iz RS u zemljama EU

Predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić rekao je danas povodom 15. januara – Dana vozača i auto-mehaničara, da je položaj auto-prevoznika i vozača u Srpskoj i BiH iz godine u godinu sve teži, te da je lani oko 4.000 vozača iz Srpske otišlo u zemlje EU.

On je ocijenio da vozači tamo nisu radnici, već robovi.

“Takođe, u posljednjih godinu i po dana iz Republike Srpske i BiH više od 900 prevozničkih firmi registrovale su se u zemljama EU, što jasno pokazuje u kakvom je trenutno stanju oblast prevoza”, naveo je Grbić.

On je rekao da nadležne institucije nemaju sluha za probleme sa kojima se susreću vozači i auto-prevoznici, kao što su loši uslovi na carinskim terminalima i visoka cijena goriva.

Grbić je istakao da na biroima za zapošljavanje u Republici Srpskoj nema profesionalnih vozača, da autobuse voze početnici ili penzioneri, a da prevozničke firme kada ostanu bez vozača parkiraju svoje kamione po nekoliko mjeseci.

“Nadležne institucije trebalo bi da daju stimulacije za polaganje vozačkih ispita, a najavljeno je poskupljenje polaganja, što je dodatni problem. Ako hoćemo da imamo profesionalne vozače moramo im stvoriti uslove, od polaganja vozačkih ispita do uslova rada”, kaže Grbić.

Prema njegovim riječima, ukoliko se nastavi ovakav trend, za par godina Republika Srpska i BiH ostaće bez vozača, te poručio nadležnim institucijama BiH i Republike Srpske da kroz razgovor, zajednički, dođu do rješenja ovog problema.

Obilježavanje Dana vozača i auto-mehaničara počelo je 15. januara 1960. godine u svim republikama bivše Jugoslavije. Te godine, jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito postao je počasni član Saveza vozača i auto-mehaničara Jugoslavije, pa se taj dan i počeo obilježavati kao praznik.

Biznis.ba