Husić: Pandemija nije smanjila interes građana za cvijećem

Iako je ovo proljeće obilježila pojava koronavirusa u svijetu, o kojoj se i najviše priča, ljubitelji zelenila i cvijeća s područja bugojanske općine nisu izgubili volju za uređenje svojih parkova, vrtova i balkona.

Da je tako Feni je potvrdila mlada magistrica agronomije iz Bugojna Amra Husić koja se, zajedno sa suprugom, sestrom i roditeljima, na porodičnom imanju u naselju Vesela posljednjih godina uspješno bavi uzgojem i prodajom cvijeća.

-Danas cvijeće uzgajamo na površini od 2.000 kvadrantih metara, a u našim plastenicima imamo oko stotinu vrsta, uglavnom sezonskog cvijeća. Između ostalog, nudimo veliki izbor pelargonija, petunija, kadifica, salvija, raznih cvijetnih grmova, puzavica i dekorativnih loza … – kazala je.

Dodaje kako, unatoč trenutnoj situaciji, kod građana postoji interes da kupe cvijeće i njime urede prostor koji žele, kako bi mogli uživati u ugodnom i lijepom ambijentu, koji su sami stvorili tokom cijelog ljeta.

– Ljudi nisu izgubili volju za sadnjom cvijeća koje uzimaju u zavisnosti od potrebe, najčešće stazovsko i balkonsko. Ponekad mi se čini da, kada nas posjete, u ovim našim plastenicima, okruženi mirisom i šarenilom, nekako dođu sebi, razgale dušu, skrenu misli s tema koje sve nas sada opterećuju – naglasila je.

Priznaje da je, bez obzira na prisutne poteškoće u prodaji cvijeća, zadovoljna trenutnom situacijom, te da uvijek na stvari gleda s optimizmom.

-Jednostavno, ne mogu da kažem da sam se prepala koronavirusa. Sve nekako gledam kroz svijetlu tačku. Po čitav dan radim u zelenilu i cvijeću, pa sam samim tim opuštena, ne mislim na sadašnjost, i na našu realnu situaciju – istaknula je.

Dodaje kako rasadnik cvijeća koji je u vlasništvu njene porodice, raspolaže i ovog proljeća kvalitetnim sezonskim cvijećem, kao i cvijećem u saksijama koje kupci, također, dosta traže.

– Također, svim zainteresiranima pružamo usluge uređenja i održavanja parkova, dvorišta i drvoreda, kao i besplatne savjete o sadnji i održavanju cvijeća, i drugog ukrasnog bilja – kazala je Amra Husić.

Priznaje na kraju kako nijedan dan ne bi mogla zamisliti bez svog “susreta s cvijećem“, te kako se nada će situacija s koronavirusom brzo proći, i sve opet biti kao nekada, kada je cvijeće iz ovog bugojanskog rasadnika, bez problema pronalazilo put prema drugim bh. sredinama.

Biznis.ba / FENA