Izbor evropskih najmenadžera i najkompanija: Zoran Zaev ličnost godine Evrope

Makedonskom premijeru Zoranu Zaevu večeras u sarajevskom hotelu “Holiday“ na ceremoniji 38. izbora evropskih najmenadžera i najkompanija u 2018. godini dodijeljeno priznanje za ličnost godine Evrope iz kategorije specijalnih nagrada.

Zaev je, nakon preuzimanja nagrade, istakao da je izuzetno sretan te poručio da voli građane BiH, ali i cijelog regiona. Dodao je da nagradu želi podijeliti sa premijerima BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore i Kosova, ali i sa premijerima Bugarske i Grčke. Prvom, jer je posvetio veliku pažnju putu Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, a drugom jer je zajedno s njim uspio riješiti višedecenijski spor oko imena Makedonije.

“Ono što želim da kažem kao poruku svim građanima našeg regiona jeste da nastavljamo da radimo za vas, poštovani građani, jer ako obezbijedimo stabilnost i sigurnost i gradimo prijateljstvo, onda ćemo vam obezbijediti bolju budućnost. Želimo da dokažemo Zapadnoj Evropi da Zapadni Balkan ima šta da ponudi Evropskoj uniji. Balkan nikada više neće biti bure baruta, biće evropski, kao i što zaslužuje“, naglasio je Zaev.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je Zaevu dodijelio priznanje, istakao je da je nagrada za ličnost godine u Evropi u pravim rukama.

“Čestitke Zaevu na nagradi koju zaslužuje jer je riječ o jednoj posebnoj ličnosti, posebne političke vizije, izuzetne hrabrosti i spremnosti da povlačenjem rizičnih poteza prevlada teška iskustva prošlosti, kako bi otvorio vrata budućnosti za svoju državu i građane, konačno i za cijeli region Zapadnog Balkana. On i Alexis Tsipras su nam pokazali kako se može, ako postoji dobra politička volja, spremnost na dogovor, politički dijalog i saradnju, kako se može napredovati u veoma teškim društveno-političkim okolnostima i to onda kada se čini da ne postoji rješenje za probleme iz prošlosti“, kazao je Zvizdić.

Tokom ceremonije podijeljena su i mnoga druga priznanja u različitim kategorijama.

Tako su Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Zdravko Marić, ministar finansija Hrvatske proglašeni za evropske najministre.

Nagradu za životni djelo u oblastima: umjetnost, kultura, politika, zdravstvo, marketing, turizam i komorski sistem dodijeljena je Fahreti Živojinović, poznatijoj kao Lepa Brena. Istu nagradu dobio je i nekadašnji političar Bogić Bogičević.

Vrijedi još spomenuti da je Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, proglašen za najambasadora, dok je najparlamantaraca 2018. godine postao Javanshir Feyziyev, član Parlamenta Azerbejdžana.

Među mnogim uglednim gostima, na ceremoniji bio je i Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, te mnogi privrednici, političari, diplomate i umjetnici iz regije.

Prethodno je održan i Međunarodni biznis forum na kojem je Boyku Borissovu, premijeru Vlade Bugarske, dodijeljena nagrada za evropsku ličnost godine jer zbog obaveza u Briselu nije mogao prisustvovati svečanoj ceremoniji.

Partner 38. izbora najmenadžera i najkompanija srednje i jugoistočne Evrope, koji organizuje Evropska nezavisna agencija iz Zenice, bila je Makedonija.

Žirijem ovogodišnjeg izbora predsjedavao je privrednik Vibor Mulić, predsjednik holdinga Zepter International iz Varšave.

Biznis.ba / AA