Izetbegović u Goraždu najavio realizaciju značajnh projekata širom BiH

Delegacija SDA BiH predvođena predsjednikom Bakirom Izetbegovićem danas boravi u Bosanskopodirnjskom kantonu (BPK) Goražde gdje će u popodnevnim satima biti održana  tribina „Razgovor s građanima“.

Tokom boravka u gradu na Drini, odata je počast poginulim braniocima ovog dijela BiH te položeno cvijeće na centralno spomen obilježje „Goražde grad heroj, svojim braniocima“.

Uz delegaciju SDA, počast poginulim braniocima odali su i premijeri FBiH i BPK Goražde, Fadil Novalić i Aida Obuća.

Govoreći o razlozima posjete Goraždu, Izetbegović je iskatao da su oni uvijek isti.

– Želimo da posjetimo ljude u Goraždu, da vidimo njihove probleme, razmijenimo informacije i dileme, da čujemo sa terena i da vidimo šta se može pomoći Goraždu. Tu su danas s nama premijer Novalić, zatim federalni ministar energije, industrije i rudarstva te direktor JP Elektroprivreda BiH upravo da damo odgovore zašto ne ide i kada će krenuti tunel Hranjen, jer sredstva su osigurana. Želimo da razgovaramo o eventualnoj gradnji HE Ustikolina i čujemo glas ljudi iz Goražda da li su zainteresirani ili ne za ovaj ali i druge projekte“ – kazao je Izetbegović.

Pored Bosanskopodrinjskog kantona Goražde, najavio je da će širom BiH biti realizovani značajni projekti.

– U ovoj zemlji sve nažalost ide sporo, ali ide. Komplikovan je sistem, odnosno način donošenja odluka, bezbroj njih može zaustaviti te procese i mi to sve moramo prevazilaziti i zbog toga se sporo krećemo. Bosna i Hercegovina će upravo u ovom mandatu dočekati da bude ono što smo dugo obećavali, najveće gradilište na Balkanu jer gradiće se na sve strane – poručio je Izetbegović.

Komentirajući incident u kasarni OS BiH na Palama i postavljanje  table vojske RS-a, predsjednik SDA BiH,   ocijenio je su to provokacije, kojih će, kako smatra, uvijek biti

– Bilo ih je uostalom i tokom ovih 20 godina i oni će se prevazilaziti. Pronaći će se ko je to uradio i doći će na udar zakona jer je to nezakonita stvar.Table će biti promijenjene i stavljene one koje su uskladu sa zakonom – naveo je.

Govoreći o formiranju Vijeća ministara BiH Izetbegović je kazao da SDA nema dilema.

– Mi smo u MAP-u od 2010. Radi se o tome da trebaju akcioni plan. Mi akcioni plan možemo jednostrano dostaviti kada uđemo u Vijeće ministra, naš ministar vanjskih poslova ili odbrane koji će doći iz reda Bošnjaka pošalje taj akcioni plan,  ali bi željeli da imamo dogovor. Ne želimo da radimo stvari koje će ponovo poslati lošu sliku iz BIH, da se sutradan premijer obraća govoreći da to nije stav srpskog naroda i ministara. Želimo da imamo bar minimalan kompromis i sporazum. Jednostrano slanje je zadnja varijanta, pokušavamo dobiti od mandatara koji će doći iz SNSD-a izjave da će on poštovati Ustav i zakone ove zemlje uključujući i Zakon o odbrani. Kada kažemo poštivati Ustav, to znači da neće entitet nametati volju državi u nadležnostima koji su države a ne entitetske – poručio je Izetbegović.

Delegacija SDA BiH u popodnevnim satima uz polaganje cvijeća na spomen obilježje odat će i počast poginuloj djeci Goražda.

Biznis.ba / FENA