JTI snažno podržava uvođenje moratorija na akcize na cigarete u BiH

Gubici u državnim prihodima Bosne i Hercegovine prouzrokovani kontinuiranim povećanjem akciza i rastom nelegalne trgovine duhanskih proizvoda, narasli su na više od 500 miliona KM samo u 2018. godini, odnosno 1,3 milijarde KM u posljednje tri godine, rečeno je danas u Sarajevu tokom druženja predstavnika kompanije Japan Tobacco International (JTI) sa predstavnicima medija.

Udio crnog tržišta duhana, u odnosu na legalno, kako je rečeno, iznosi visokih 54 posto, i kao takav je ubjedljivo najveći u odnosu na širu regiju. Prevedeno u kontekst infrastrukturnih projekata, samo u ovoj godini BiH je, kako je ocijenjeno, izgubila porez u vrijednosti 30 kilometara autoputa.

Osim gubitaka za državni proračun i legalni biznis, potpuno se zanemaruje opasnost koju nekontrolisani proizvodi predstavljaju za zdravlje potrošača. Cjenovno primamljivi ilegalni proizvodi se prodaju širom bh. tržišta, bez ikakve kontrole kvaliteta.

– Kako bi bio zaustavljen rast crnog tržišta, neophodna je revizija postojeće akcizne politike i izmjena Zakona o akcizama na duhanske proizvode. JTI pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH kojom je usvojen trogodišnji moratorij na daljni rast akciza na duhanske proizvode. Ova mjera, koju još mora usvojiti bh. parlament, stvorit će neophodnu stabilnost tržišta kao osnov za dalju borbu za povratak potrošača u legalne tokove i rast poreskih prihoda – rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova i komunikacija u kompaniji JTI  za zapadni Balkan.

On je naglasio da ovi koraci nisu dovoljni da se postignu željeni rezultati.

– Pozivamo vlade i ministarstva finansija u BiH da nastave i sa sveobuhvatnim akcijama borbe protiv sive ekonomije i ilegalne trgovine, što bi uključilo pojačanu kontrolu nelegalnog prometa u prodavnicama kroz tržišne i poreske inspekcije, kontrole policije na graničnim prelazima, zatim kontrole na prometnim tačkama i pijacama, kao i druge mjere koje će dovesti do značajnog povrata poreskih prihoda – rekao je Pekez.

Razlog za nagli porast ilegalne trgovine duhanskim proizvodima u BiH, kako se ističe,  su kontinuirana akcizna povećanja neprilagođena kupovnoj moći stanovništva i ekonomskom razvoju zemlje. U BiH je povećana akciza sa 30 eura u 2010. godini na čak 87 eura na 1.000 cigareta u 2018. godini.

Minimalno akcizno opterećenje u zemljama članicama EU iznosi 90 eura na 1.000 cigareta. Međutim, prema pravilima Unije to je cilj koji zemlje kandidati za ulazak u EU trebaju postići u roku od četiri godine nakon dana pristupanja EU.

Vlada Crne Gore, kako kaže Pekez,  je ovoga ljeta pristupila smanjenju akciza na duhanske proizvode u cilju sprečavanja daljnjeg pada poreskih prihoda te osiguranja njihove stabilnosti. Ovoj iznimnoj odluci prethodili su alarmantni rezultati prethodnih uzastopnih akciznih povećanja.

– Duhanska industrija je jedan od najvećih poreskih obveznika u regionu zapadnog Balkana i njen doprinos iznosi 2,6 milijardi eura. Erozijom legalnog duhanskog tržišta u BiH su ugroženi državni prihodi od akciza na duhanske proizvode. Oni predstavljaju značajan udio i doprinos u ukupnim prihodima u BiH, od čak 6 posto – istaknuto je ovom prilikom.

 

Biznis.ba / FENA