Kompanije

"Agrodar" u Krajini donosi pozitivne vijesti: Poljoprivrednici prepoznaju nove prilike

Autor: Biznis.ba
Aldin Kuduzović je magistar animalne proizvodnje, te rukovodi zadrugom “Agrodar”. Svakog dana sa mladim timom ljudi radi na projektu jačanje poljoprivrednog sektora u Unsko-sanskom kantonu, te kaže da nova generacija može znatno doprinijeti inovaciji i napretku u agraru.

„Okupio sam mlad tim ambicioznih ljudi, inžinjera i tehnologa sa kojima smo zajedno krenuli u ovaj projekat već 2012. godine. Pokrenuli smo firmu u Cazinu sa ciljem da okupljamo proizvođače u sektoru jagodičastog voća, malina i povrtlarstva, te na kraju i otkupa šumskih plodova“, govori nam Kuduzović.

Zadruga ima 120 hektara vlastitog zemljišta na kojem obavlja proizvodnju žitarica, pšenice i kukuruza, a danas ima svoje urede u Bihaću i Cazinu.

„Juli i august su mjeseci u kojima je aktuelan otkup krastavca kornišona, malina, počinje se sa skidanjem žitarica sa polja, prvenstveno sa pšenicom. Jako je bitno u što kraćem vremenu da izvršite otkup od stanice do hladnjače kako bi izbjegli kalo robe i povećali kvalitet, što nama i kooperantima predstavlja izazov“, pojašnjava Kuduzović.

Nakon teškog rada, ipak, pozitivnih rezultata ima. U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II Projektom osigurali su izgradnju hladnjače, proširili su svoje kapacitete, te kroz proces brže mogućnosti zamrzavanja robe ostvarili su kvalitet koji doprinos većoj vrijednosti robe i uvećanju izvoza u Evropsku uniju.

„Poljoprivrednicima poručujem da ne odustaju od proizvodnje, te da se zajedno bore za svoja prava, poljoprivredne poticaje i pristup fondovima Evropske unije. Što se bolje edukuju i informišu o prilikama, te se organizuju u udruženja i zadruge dobit će na snazi koja je važna za napredak cijelog sektora“,  zaključuje Kuduzović.

Biznis.ba