Kompanije

Dobrim planiranjem izbjegnite nervozu tokom prazničnog šopinga i uštedite

Autor: Biznis.ba
Dobrim planiranjem izbjegnite nervozu tokom prazničnog šopinga i uštedite

Praznici su već tu, a Nova godina sve je bliže, što znači da su i praznične kupovine počele odavno.

Kupujemo poklone za djecu i drage ljude, ali kupujemo i druge potrepštine – od hrane do odjeće zaspecijalne prilike.
Neki ljudi obožavaju šoping groznicu pred kraj godine, drugima je to velikaglavobolja, ali i jedni i drugi imaju običaj šopingobavljati u zadnji čas.
Voljeli je ili ne voljeli, kupovina mora da se obavi, pa i ako je odlažete do pred same praznike,iskoristite to vrijeme za dobro planiranje.
Evo nekoliko savjeta kako da šoping prođe bez nervoze i da ne potrošite više novca nego što ste planirali.

Pratite sniženja i specijalne ponude

Praznici su vrijeme kada najdraže osobe poželimo da obradujemo specijalnim poklonima. Ipak, ove sezone se, usljed globalne krize i inflacije, nabavka pažljivije planira i traži se najbolji odnos cijene ikvaliteta. Iako kod najvećeg broja trgovaca talas sniženja počinje tek nakon praznika, i sada je moguće pronaći dobre akcijske ponude.

Više akcijskih ponuda čekajuupravovlasnikeMastercard kartica UniCredit banke Banjaluka, koji sve do 31. decembra mogu ostvariti popust od 10% do 30% u partnerskim prodavnicama za kupovinu IT opreme, odjeće, igračaka, kozmetike, kućnih aparata ili novih naočala.

Odredite koliko ćete potrošiti

Poklon, ukrasi, hrana.. decembar je mjesec kada novac prosto klizi iz novčanika, jer pored svih stvari  sa spiska lako posegnemo i za nečim potpuno neplaniranim.
Ako odredite budžet za praznike i dosljedno ga se pridržavate, sigurno u novu godinu nećete ući sa januarskim minusom na računu.
Jedna od mogućnosti je da skratite spisak za poklone. Umesto da ih kupujete svim članovima porodice i prijateljima, dogovorite se posebno unutar svakog kruga rodbine i prijatelja da izvlačite imena, tako da svako kupuje poklone samo jednoj osobi.
Ovo je igra takozvanog „Secret Santa“ ili Tajnog Djeda Mraza i vole je igrati i stari i mladi, a već uveliko je postala i korporativna praksa mnogih kompanija.

Napravite plan

Dobro promislite gdje ćete i kada kupovati kako ne biste gubili dragocjeno vrijeme na novi odlazak u radnju zbog neke sitnice koju ste možda zaboravili.
Najbolje je da napravite spisak te na osnovu njega odaberete dio grada ili tržni centar gdje postoji šansa da što više toga nađete na jednom mestu. Na spisak, pored poklona, stavite i razne druge stvari koje će vam biti potrebne u sezoni praznika: papir za uvijanje poklona, čestitke, ukrasi, komad odjeće ili nakita, kojim ćete upotpuni prazničnu toaletu i slično.

Kupujte iz fotelje, ali pazite na rokove

Danas praktično sve možete da kupite iz topline i udobnosti svog doma. Na taj način izbjegavate gužvu, a pojedini prodavci nude čak i posebne popuste za onlajn kupovinu.
Akcijska praznična ponuda UniCredit banke važi i za e-trgovinu kod odabranih partnera.

Imajte u vidu da zbog velikog opterećenja kurirskih službi u ovo doba godine isporuka može da potraje duže nego obično. Zato e-
šoping obavite malo ranije, posebno ako želite da paketi na vrijeme zasijaju ispod jelke i izmame osmjeh vaših najdražih.

(Biznis.ba)