Kompanije

Elektroprijenos BiH izgradio dalekovod Tomislavgrad - Kupres

Autor: Biznis.ba
Elektroprijenos BiH izgradio dalekovod Tomislavgrad - Kupres

Kompanija Elektroprijenos BiH izgradila je dalekovod 110 kV Tomislavgrad - Kupres, kako bi bila osigurana sigurna opskrba Kupreške visoravni električnom energijom.

Iz te kompanije navode da je na prostoru Kupreške visoravni posljednjih godina primjetan veliki porast potrošnje električne energije, prije svega zahvaljujući investicijama u objekte zimskog turizma, a na širem potezu Šujica - Kupres planirana je i izgradnja više vjetroparkova.

Po riječima generalnog direktora kompanije Elektroprijenos BiH Matana Žarića tom investicijom osigurano je ne samo dvostrano napajanje općine Kupres, već se ostvaruje i elektroenergetska veza centralna Bosna - zapadna Hercegovina, te su stvoreni uvjeti za evakuaciju energije iz planiranih vjetroelektrana na Kupreškoj visoravni.

Završetkom izgradnje tog dalekovoda zaokružen je ciklus koji je započet izgradnjom nove trafostanice 110 kV Kupres, izgradnjom nove dionice postojećeg dalekovoda DV 110 kV Bugojno - Kupres i podizanja na naponsku razinu s 20 kV na 110 kV radi uvođenja u novu trafostanicu, te rekonstrukcijom istog dalekovoda preko prijevoja Stožer.

Dužina novoizgrađene dionice od Mokronoga do Kupresa je 24,3 km, a ukupna dužina od TS Tomislavgrad do TS Kupres iznosi 32,6 km. Izgradnja dalekovoda 110 kV Tomislavgrad - Kupres povjerena je domaćem konzorciju koji čine Dalekovod d.o.o. Mostar i Umel - Dalekovodmontaža Tuzla. Podizvođači radova u građevinskom dijelu projekta bile su firme Čajuša d.o.o. Kupres i Mrvelji d.o.o. Posušje.

Vrijednost investicije je 4.432.181,83 KM, saopćeno je iz kompanije Elektroprijenos BiH.

Biznis.ba / FENA